Като огромна трибуна за изява и въздействие, олимпийските състезания не

...
Като огромна трибуна за изява и въздействие, олимпийските състезания не
Коментари Харесай

Бойкотите на олимпийските игри

Като голяма естрада за изява и влияние, олимпийските надпревари не един път са ставали сцена на разнообразни политически актове. Олимпийските игри са част от публичния живот и няма по какъв начин да останат настрана от международните политически процеси. Най-сериозно наранени в това отношение без подозрение са игрите в Москва 1980 и Лос Анджелис четири години по-късно. В края на декември 1979 година руски танкове навлизат в Афганистан. В отговор американският президент Джими Картър приканва към протест на Олимпийските игри в Москва, в случай че военните не се изтеглят до 20 февруари. Това не се случва и американците зачертават игрите. Към тях се причисляват Канада, Германската федерална република, Япония, Китай, Кения и Норвегия.



Някои от американските съдружници обаче изпращат свои делегации в Москва - като Англия, Франция, Финландия, Италия и Испания. В последна сметка към 63 страни пропущат игрите, макар че не всички публично бойкотират. Това се отразява на спортното ниво на надпреварите и конкурентността в някои спортове. Ответният удар е на Игрите в Лос Анджелис 1984.

В Сеул през 1988 за първи път в интервал от 12 години дават опция за надпревари сред Съветския Съюз, Съединени американски щати Западна и Източна Германия. Северна Корея обаче отхвърля да взе участие, след несполучливи опити да получи поделено домакинство. Съпричастни протест афишират Куба и Етиопия.



Политически турбуленции раздрусват игрите в Мелбърн през 1956 година. На 29 октомври Израел откъсва от Египет Синайския полуостров - в отговор Египет, Либия и Ирак бойкотират Олимпийските игри. На 4 ноември руски танкове нахлуват в Будапеща. В знак на противоречие Холандия, Испания и малко изненадващо Швейцария отхвърлят присъединяване в игрите и това е може би първият същински протест в модерната епоха.

26 страни - 22 от тях африкански, пропущат игрите в Монреал 1976 година като знак на митинг против толерирането на апартейда в Южна Африка.

Откъс от предаването " Истории от Олимпийските игри ", което се излъчва всеки петък от 15:30 ч. по Българска национална телевизия 1 и от 19:00 ч. по Българска национална телевизия 3!





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР