Като обикновено, на 10 ноември 1989-та Тодор Живков става рано,

...
Като обикновено, на 10 ноември 1989-та Тодор Живков става рано,
Коментари Харесай

Уникално свидетелство от първо лице за падането на Живков

Като нормално, на 10 ноември 1989-та Тодор Живков става рано, не изневерява на спартанския си метод на живот. Събира на кафе чиновниците в резиденцията в „ Банкя “, където в последните години живее. Съобщава им, че ще подаде оставка на пленума, който стартира в 10 часа. Текстът е оповестен в " Епицентър " с създател Валерия Велева.

В 9.30 идва да го вземе началникът на Управление безопасност и охрана (Пето управление н ген. Георги Милушев, с цел да го води на съвещанието, което се организира в резиденция " Бояна ". В колата пътуват безмълвно. Живков е замислен.

В асансьора към третия етаж на Дом №1 в „ Бояна “, който отива непосредствено в кабинета на Генералния секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия, Живков изяснява на ген. Милушев за решенията на съвещанието на Политбюро, взети предходната вечер. Самият Милушев научава в този миг, че Живков си е подал към този момент оставката пред Политбюро, а пленумът на Централен комитет на Българска комунистическа партия, би трябвало да я одобри. „ Нека пристигна по-млад човек, по-енергчен “, споделя Живов и добавя: „ Ще забележим на пленума. “ Не загатва, че е е решено Петър Младенов да го наследи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР