Като обхват и срокове мерките на правителството са слаби, за

...
Като обхват и срокове мерките на правителството са слаби, за
Коментари Харесай

Даниела Бобева: Държавата няма да спаси икономиката

" Като обсег и периоди ограниченията на държавното управление са слаби, с цел да имат резултат върху стопанската система като цяло . Не значи, че не би трябвало да се вършат, в противен случай, добре е, че се разискват с работодатели и със синдикати. Това съобщи пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева.

Тя е безапелационна, че ударът ще бъде стихотворец от бизнеса , страната няма да избави стопанската система . Икономиката ще се избави от силите на работодателите и хората , които работят, счита Бобева.
 КРИБ упорства за помощ на всички компании със спад на чисти доходи над 25%
КРИБ упорства за помощ на всички компании със спад на чисти доходи над 25%

Според Иванов работещото съответствие е някъде по средата

" Малкият бизнес би трябвало да се приоритизира. Той ще пострада най-силно ", безапелационна е Даниела Бобева.

Тя предвижда, че вносът и износът ще се понижат, ще имаме повече българска стопанска система. Българският бизнес и българските работещи ще ни извадят от рецесията .

Според Бобева Европейският съюз е трябвало да има съгласуван отговор за справяне с рецесията. " ЕЦБ потегли да избавя единствено страните от еврозоната ". Мерките у нас би трябвало да бъдат с облекчени процедури и навременни . Важна е и прозрачността, която ще подсигурява успеваемостта, счита тя.
 МВФ разгласи началото на криза на международната стопанска система
МВФ разгласи началото на криза на международната стопанска система

Тя била по-тежка от тази през 2009 година

" Българска народна банка излезе много рано и в точния момент с добър пакет от ограничения ... Има огромна роля кои институции са по-бързи и кои имат по-голям потенциал, с цел да реагират на обстановката ", сподели Бобева.

Икономиките не умират, значимо е по какъв начин в такива обстановки ще реагират стопанските субекти , безапелационна е някогашният вицепремиер в кабинета " Орешарски " и някогашен министър на търговията в служебния кабинет " Софиянски ".

" Имаме опит с рецесиите... Последната беше през 2009 година, когато растежът ни понижа с 5%. И при неприятен вид на рецесията в този момент не можем да чакаме спадове с повече от 5% за тримесечие. За второто тримесечие на тази година е вероятен спад до 5-6%, само че външните шокове ще изиграят огромна роля ".
 Консенсус за компенсиране на компаниите, само че синдикати и работодатели - с запаси
Консенсус за компенсиране на компаниите, само че синдикати и работодатели - с запаси

Заради рецесията с новия ковид

За проф. Даниела Бобева най-хубавото решение в такива обстановки е бързото адаптиране на фонда за безработица за подкрепяне на хората, останали без работа, само че " при нас е мъчно, тъй като фондът ни е на недостиг ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР