„Като обхват и срокове мерките на правителството са слаби, за

...
„Като обхват и срокове мерките на правителството са слаби, за
Коментари Харесай

Проф. Даниела Бобева: Българският бизнес и българските работещи ще ни извадят от кризата

„ Като обсег и периоди ограниченията на държавното управление са слаби, с цел да имат резултат върху стопанската система като цяло. Това не значи, че не би трябвало да се вършат, в противен случай, добре е, че се разискват с работодатели и със синдикати... Но ударът ще бъде стихотворец от бизнеса, страната няма да избави стопанската система . Икономиката ще се избави от силите на работодателите и хората, които работят “. Това разяснява пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева. Тя е безапелационна, че рецесията катализира прочувствения капацитет .

„ Вносът и износът ще се понижат, ще имаме повече българска стопанска система. Българският бизнес и българските работещи ще ни извадят от рецесията “, уточни тя. Според икономиста Европейският съюз е трябвало да има съгласуван отговор за справяне с рецесията . „ ЕЦБ потегли да избавя единствено страните от еврозоната “, означи Бобева.

Проф. Даниела Бобева акцентира, че ограниченията у нас би трябвало да бъдат с облекчени процедури и навременни . Важна е и прозрачността, която ще подсигурява успеваемостта. „ Българска народна банка излезе много рано и в точния момент с добър пакет от ограничения... Има огромна роля кои институции са по-бързи и кои имат по-голям потенциал, с цел да реагират на обстановката “, посочи тя. По думите ѝ стопанските системи не умират, значимо е по какъв начин в такива обстановки ще реагират стопанските субекти .

„ Имаме опит с рецесиите... Последната беше през 2009 година, когато растежът ни понижа с 5%. И при неприятен вид на рецесията в този момент не можем да чакаме спадове с повече от 5% за тримесечие. За второто тримесечие на тази година е вероятен спад до 5-6%, само че външните шокове ще изиграят огромна роля “, сподели още тя.

За проф. Даниела Бобева най-хубавото решение в такива обстановки е бързото адаптиране на фонда за безработица за подкрепяне на хората , останали без работа, само че „ при нас е мъчно, тъй като фондът ни е на недостиг “.

„ Малкият бизнес би трябвало да се приоритизира. Той ще пострада най-силно “, безапелационна е икономистката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР