Като няма риба и ракът е риба. Министерският съвет одобри

...
Като няма риба и ракът е риба. Министерският съвет одобри
Коментари Харесай

Купуваме на старо два военни кораба клас ”Минен ловец” от Холандия

”Като няма риба и ракът е риба ”. Министерският съвет утвърди план на контракт сред държавните управления на България и държавното управление на Кралство Нидерландия за закупуване на два кораба “минни ловци ” против сумата от 1 996 000 евро без Данък добавена стойност. Договорът би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание.
Според информация от Военноморски сили, двата кораба са от същия клас като минния ловджия “Цибър”, който бе закупен през 2004 година от Белгия. През интервала 1981-1989 година от този клас са издигнати 45 кораба. Проектът е взаимна разработка на Белгия, Холандия и Франция.

Военноморски експерти считат, че цената на покупката е прекомерно преференциална за България. Корабите са извънредно непокътнати и на практика са усвоени от екипажите на Военноморски сили.

“Цибър” и новите минни ловци са предопределени да вземат участие в противоминни интервенции (търсене, разкриване и заличаване на морски мини), артилерийски стрелби, търсене и избавяне на аварирали/поразени самолети, кораби и хора зад борда.

След тази покупка Военноморски сили ще разполагат с 5 кораба, които дават отговор на стандартите на НАТО, макар че са втора употреба. “Цибър” е в положително положение и до момента е взел участие в редица учения и интервенции на НАТО.

В МО към момента се бави процедурата по желание на компания, която да построи два нови патрулни кораба за българските Военноморски сили на стойност 820 милиона лв. без Данък добавена стойност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР