Като нормална реакция на всичко, което се случва в Европа

...
Като нормална реакция на всичко, което се случва в Европа
Коментари Харесай

Десислава Танева: Поскъпването на свинското бе очаквано

Като естествена реакция на всичко, което се случва в Европа и в света, и най-много вредите от африканската чума по свинете (АЧС) в Азия, изясни повишението на цената свинското месо в магазините в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева. Тя счита, че най-вероятно на европейско равнище ще се разиска какви ограничения да  ще се подхващат. 
" Истината е обаче, че продължава разпространяването на заболяването и вредите от нея, усилва се броят на засегнатите животни и несъмнено нараства потреблението, което докара до повишените цени. Интересно е да отбележим, че и ползата да се създава свинско в тази обстановка, също е висок ”, разяснява още тя.
В България към 130 хиляди домашни прасета бяха наранени от АЧС през тази година . Последните огнища на заболяването са открити през август и няма нови наранени огромни свинекомплекси.
Продължава осъществяването на Плана за справяне със болестта. Депопулират се дивите свине като главен източник на разпространяване на болестта. Всеки ловджийски уикенд се регистрират към 2 хиляди диви животни, от които се вземат проби. От тях позитивните са сред 2 и 8 на седмица. Планът за справяне с АЧС се извършва сред 25 и 30 на 100, регистрира министърът.
В Стара Загора тя участва на тържественото връчване на дипломите на абитуриентите от Аграрния факултет на Тракийския университет. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР