Като неофициален историк на Сан Педро, работнически квартал в Лос

...
Като неофициален историк на Сан Педро, работнически квартал в Лос
Коментари Харесай

Ще има ли паметник на Буковски в квартала, в който той намира смъртта си

Като всекидневен историк на Сан Педро, работен квартал в Лос Анджелис, Анджела Ромеро все по-често си задава въпроса къде е паметникът на Чарлз Буковски. Това желаят да узнаят и много туристически компании. Големи групи от гости изминават 25-те благи от центъра на Лос Анджелис дотук, с цел да научат повече за писателя и поета на отритнатите от обществото, който избира да прекара последните години от живота си в Сан Педро. За момента отговорът постоянно е, че монумент няма, написа " Гардиън ".

Едва в този момент тогавашното градче, което през 1909 година става част от Лос Анджелис, постепенно стартира да осъзнава доколко фигурата на умрелия преди четвърт век Буковски продължава да е привлекателна мощ за негови фенове от целия свят. Но Ромеро, която е куратор на виртуалния исторически музей на Сан Педро, е решена да промени това.

" Почитателите на Буковски пътуват до Сан Педро, с цел да се почувстват по-близо до един човек, чиито думи са ги докоснали доста надълбоко ", споделя тя. " Те желаят да усетят духа на градчето, което той е избрал за собствен финален дом ".

 Фей Дънауей, Буковски и Мики Рурк по време на фотосите на Barfly.
© IMDb

Фей Дънауей, Буковски и Мики Рурк по време на фотосите на Barfly.

Вече е определен и скулпторът, който ще се заеме със основаването на бронзовия монумент. Това е жителят на Сан Педро Юджийн Дауб. Финалният вид на статуята ще би трябвало да мине през утвърждението на вдовицата на писателя Линда Лий Буковски. За да събере нужните по предварителна оценка 150 хиляди $ Ромеро в съдействие с Музея за културно завещание на Сан Педро е почнала акция в платформата GoFundMe.

Буковски, който твърди, че в никакъв случай не е писал изтрезнял, живее в последна беднотия през по-голямата част от живота си. Успява да се измъкне от това битие с помощта на литературата. Когато Мики Рурк влиза в облика на писателя във кино лентата от 1984 година Barfly, Буковски към този момент се радва на комерсиален триумф, за който множеството поети даже не могат да мечтаят.

Той се мести в Сан Педро през 1978 година, откакто се дами за Линда. Води относително спокоен метод на живот - написа, прекарва време по питейни заведения и кафенета. Обича да се промъква в книжарници и си е основал табиет скрито да подписва книгите си. Неведнъж е забелязван да върви, носейки бутилки вино сред пръстите си. В тези дни огромна част от жителите на Сан Педро работят в пристанището на Лос Анджелис, а кварталът има много " по-суров " тип от през днешния ден. " Автентичността е това, което го е привлякло тук ", акцентира Ромеро.

Буковски почива на 73-годишна възраст в Сан Педро на 9 март, 1994 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР