Като недопустима подмяна на исторически и езикови факти определиха от

...
Като недопустима подмяна на исторически и езикови факти определиха от
Коментари Харесай

Българските учени скочиха срещу руската изложба за 24 май


Като " неприемлива замяна на исторически и езикови обстоятелства " дефинираха от Българската академия на науките изложбата за 24 май, проведена от Руския културно-информационен център в София, съобщи БНР.

В тази галерия светите равноапостоли Кирил и Методий са показани като “реформатори на славянската писменост ”, “създатели на църковнославянския език ” и “първи разпространители на грамотността и просветата в Русия ”. 

По мотив изложбата от Българска академия на науките показват „ неразбиране от подмяната на историческите и езиковите обстоятелства, които са азбучно известни на цялата непредубедена славистика по света, включително и на съветската “.

„ Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните изказвания, че светите братя са основали църковнославянския език и са популяризирали просветата в Русия, е неприемливо изкривяване на историческата и научната истина, най-малкото заради обстоятелството, че църковнославянският е съветска редакция на старобългарския език от 17 век, а братята Кирил и Методий в никакъв случай не са стъпвали където и да било по съветските земи “, показват от Българска академия на науките.

От академията дефинират като „ изключително необичайно “ и изказванието, че светите братя са „ реформатори на славянската писменост “, когато е световноизвестно, че те са основатели на глаголицата, избавена от българските царе Борис І и Симеон.

„ На най-светлия български празник галерия на другарска страна като Русия би трябвало, въздавайки респект към светите братя, да регистрира безспорния български принос за международната културна история и ролята на старобългарския език като трети заветен език на Европа “, написа още в мнението на Българската академия на науките.

Вицепремиерът Екатерина Захариева поддържа мнението на Българска академия на науките във връзка изложбата, проведена от Руския културно-информационен център в София. Тя разгласи, че становището ще бъде изпратено и в публична форма до съветската страна:

" Мога да кажа, че напълно поддържаме мнението и позицията на Българска академия на науките и на редица български учени, историци, езиковеди, които се изрекоха по тази тематика.

Ще реагираме посредством Министерство на културата - това е нашето предложение, да изпратим тези неща, техните позиции - на учените, надлежно и на България, до културния център в действителност, който е провел тази галерия ", разяснява Екатерина Захариева. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР