Като най-безплодното определи седмото заседание на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия

...
Като най-безплодното определи седмото заседание на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия
Коментари Харесай

Българо - македонската комисия буксува за Гоце Делчев

Като най-безплодното дефинира седмото съвещание на взаимната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Република Северна Македония съпредседателят на комисията проф.Ангел Димитров.

Вчера и през днешния ден имахме доста интензивна, заредена с страсти работа, само че резултатите са покрай нулата, разяснява проф.Димитров на брифинг след двудневното съвещание на комисията в София. За да се стигне такава обстановка, явно имаме доста дълбоки разминавания в интерпретацията на предишното и в метода, по който желаеме да решим противоречивите въпроси, уточни той.

За нас е доста значимо да продължим работата в духа не на компромисите, а на това единодушие, което може да бъде реализирано въз основата на разбирането на солидните причини, означи той. Ние сме на първо място историци, по тази причина за нас е значимо, когато разсъждаваме за предишното, да не го трансформираме в обект на някакви конюктурни ползи, означи проф.Димитров.

Основното разминаване сред двете елементи на комисията е, че нашето предпочитание е първо да се прегледа, проучва и оцени исторически от позиция на общото минало ролята, смисъла и активността на Гоце Делчев в неговото историческо време, до момента в който сътрудниците ни слагат различен акцент - повече върху отношението към Гоце Делчев от един по-късен исторически интервал, изясни проф.Димитров.

Проф.Драги Георгиев, съпредседател на комисията, също счита, че срещата е била разочароваща от позиция на постигнатото. Според него задачата е да се реализира компромис въз основата на разбирането на причините на двете страни и да се стигне до уравновесен взор върху нещата. Според нас Гоце Делчев би трябвало да бъде мост, персона, която да способства за добросъседството и желаеме да дефинираме това по какъв начин ще бъде най-продуктивно за двете общества, добави проф.Георгиев. Той изрази убеденост, че полемиката, която по думите му е била на високо равнище, е добра основа за идната среща.

Проф.Ангел Димитров добави, продължавайки метафората, че на него му се желае мостът да има здрави основи, а здрави основи може да има единствено тогава, когато се знае каква персона е Гоце Делчев, какви са съответните му цели, а едвам по-късно да се обърнем към късното отношение към една историческа персона. Не бива да трансформираме актуалните формулировки в причини за оценка на предишното, счита той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР