Като народен представител от ВМРО, избран от Габрово, и като

...
Като народен представител от ВМРО, избран от Габрово, и като
Коментари Харесай

Борис Вангелов: Побоят в Габрово е поредният случай на цигански расизъм

Като депутат от Вътрешна македонска революционна организация, определен от Габрово, и като българин остро съдя жестокия побой над Венцислав Иванов. Бях мощно шокиран и сърдит от публикуваните от медиите фрагменти, от които ясно се вижда по какъв начин три лица от цигански генезис с особена експанзия и свирепост пребиват младежа. Това разяснява депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Борис Вангелов в своя позиция до медиите.

"От описа на потърпевшото момче и от видеоматериала се вижда необяснима експанзия и целенасочена жестокост при дейностите на нападателите. Това е неприемливо и е следващото доказателство, че част от ромите се усещат безнаказани и показват надменност и свирепост, нападайки жертвите си на групи. Къде са в този момент правозащитните организации, които от години усвояват държавни пари за несъстоялата се интеграция? Къде са в този момент те, с цел да защитят пребития продавач? ", пита националният представител.

"Това е двуличие и родоотстъпничество. Настоявам способените органи да проверяват активността им. За страдание това не е изолиран случай, а наклонност, която пълзи като зараза в цялата страна. Ето за какво като представител на Вътрешна македонска революционна организация съм безапелационен, че повече от всеки път има потребност от цялостна идея за справяне с циганизацията и маргинализацията в България. Има потребност и от промени в Наказателно-процесуален кодекс, които да не позволяват процедурни хватки да оставят на независимост причинителите на такива закононарушения ", акцентира той.

"Още предходната година Вътрешна македонска революционна организация направи такива оферти – при междинни и тежки закононарушения да отпадне опцията за съглашение с прокуратурата, което дава опцията нарушителите да получават ниски присъди. За страдание това не беше признато. Сега, след скандалното решение по случая „ Войводиново “, ще внесем още веднъж тези текстове в Народно събрание. Настоявам проверяващите, прокуратурата и съдът този път да постъпят мъжки и да бъдат безпощадни, прилагайки цялата мощ на закона. Също по този начин упорствам Министерство на вътрешните работи - Габрово да направи инспекции в целия район какви цигански групи са се заселили и на какво съображение обитават и по какъв начин се устоят. Ще бъда праволинеен и няма да оставя това да е следващият случай на побой, останал без последствия ", приканва Вангелов.

"Ще проследявам по какъв начин институциите си правят работата по случая ", твърди националният представител от Габрово.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР