Като начало двигателят се счита за напълно загрят, когато всички

...
Като начало двигателят се счита за напълно загрят, когато всички
Коментари Харесай

Двигателите на какви коли трябва да се загреят преди потегляне

Като начало моторът се смята за изцяло загрят, когато всички течности доближат работна температура. Тук означаваме, че охлаждащата течност се загрява най-бързо, а дружно с нея и буталата, цилиндрите и главата. Но маслото в мотора се загрява доста по-бавно. Да не забравяме, че смазочната течност се сгъстява на студа и лишава време, с цел да възвърне своите смазочни свойства. В резултат на това след пускане моторът работи „ на изсъхнало “, механичните загуби се усилват внезапно и по стените на цилиндъра се образуват триения.

Съвременните мотори обаче не би трябвало да се загряват. Това се дължи на първо място на екологичните условия. Но не забравяйте, че ресурсът на новите мотори не е като старите елементи и надеждността им от време на време не е толкоз огромна. Спомнете си да вземем за пример мотора на CDNC TSI EA888 на Volkswagen Group. Поради обстоятелството, че върху стените на цилиндрите му се нанася прекомерно фино защитно покритие, то с времето се изтрива. А сухият контакт на буталото със стената на цилиндъра води до по-бързо изхабяване. Това последователно осъжда мотора на главен ремонт. Затова е по-добре да загреете подобен елемент преди пътешестване.

Германците произвеждаха мотора от 2005 до 2011 година и го инсталираха на модели, които към момента са много известни на нашия второстепенен пазар: Volkswagen Golf, Passat B6/B7, Passat CC и Tiguan.

Но това напълно не важи единствено за коли на Volkswagen. Повечето производители оферират мотори с друга степен на надеждност и подобен комплициран елемент би трябвало да работи рационално. Факт е, че по време на дълъг престой (особено при замръзване) турбината се охлажда, маслото се утаява и работните повърхности изпитват недостига на масло при първична работа.

Следователно, в случай че стартирате подобен мотор и подкарате колата незабавно, турбината ще се износи по-бързо. Всъщност след 2500 оборота в минута " охлювът " се нагрява внезапно, т.е. има термично уголемение на материалите. При такава неочаквана смяна на температурата възелът изпитва голям стрес. Така че, в случай че не желаете да отпишете турбината рано-рано, първо загрейте мотора и не ускорявайте през първите километри. Тази рекомендация се отнася изключително за множеството турбо мотори на Renault, компресорните мотори на Skoda, както и за корейския мотор T-GDI.

И най-после, не забравяйте да употребявате качествени масла, изключително в случай че имате алуминиев блок. В последна сметка подобен мотор се опасява от леден старт. Спестяването на пари от качествена смазка може да докара до обстоятелството, че устройството ще се износи доста по-бързо. Това последователно ще докара до несвоевременен главен ремонт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР