Като мярка срещу мръсния въздух в столицата се предлагаше затварянето

...
Като мярка срещу мръсния въздух в столицата се предлагаше затварянето
Коментари Харесай

Пешеходната част на бул. "Витоша" се разширява от 1 март, припомни кметът на София

Като мярка против мръсния въздух в столицата се оферираше затварянето на идеалния център за коли, само че във всички европейски градове, където това се прави, то става последователно с въвеждане на пешеходни зони. Такава е задачата и на Столичната община, като пешеходните зони ще се уголемяват от ден на ден, само че паралелно би трябвало да се усъвършенстват и изискванията в градския превоз. От 1 март пешеходната зона на бул. " Витоша " се уголемява и с правата сред " Алабин " и " Александър Стамболийски " пред Съдебната палата - решение, което " не се одобри елементарно " и по което " няма консенсус ".

Това разяснява по Би Ти Ви кметът на София Йорданка Фандъкова тази заран. Тя добави и че по осъществяването на проекта за възстановяване на качеството на въздуха, тази година идват първите електробуси - към този момент е завършила публичната процедура и има определен изпълнителза доставката им, разгласи тя.

" Не обмисляме повишаване на синята зона в столицата, съсредоточени сме в разширението ѝ ", съобщи още Фандъкова, отхвърляйки още веднъж апела на премиера Бойко Борисов за повишение на таксата за паркиране в центъра. По думите ѝ въвеждането на по-висока цена за паркиране в центъра в дните с нараснало замърсяване на въздуха се е оказало доста мъчно осъществимо за момента, по тази причина общинският съвет на столицата се е отказал от концепцията.

Другите по-строги ограничения, за които са нужни законови промени - за ограничение на придвижването в центъра и за вавеждането на " бял " (освен " зеления " ) - изцяло безвъзмезден билет за градския превоз за дните с най-тежко замърсяване, съгласно Фандъкова вървят ръка за ръка, защото " единствено със тласъци не може, ще би трябвало и с ограничавания ". Вече се създава и обещаното мобилно приложение на общината, в което жителите да могат да наблюдават положението на въздуха все още и прогнозата за идващите два дни.

Предстои съществена реорганизация на ул. " Граф Игнатиев " тази година с един доста огромен план. Очаква се да бъде определен реализатор всеки миг, да се направи графика и още напролет, най-късно до юни, да стартира ремотът, разгласи още Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос за разрушените тротоари в центъра на столицата. " Тази година залагаме още повече средства особено и ориентирано за поправки на тротоари във всички квартали във всички региони на София ", съобщи кметът и изясни, че в отчета си за систематизиране на пари от приватизация ще изиска 10 млн. лв. за тази цел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР