Като много жители на Амран - стратегическо населено място на

...
Като много жители на Амран - стратегическо населено място на
Коментари Харесай

Йемен: една опустошена страна след пет години война

Като доста поданици на Амран - стратегическо обитаемо място на 50 км от йеменската столица Сана - Мохамед ал Наджри бил уверен, че бунтовниците хуси, завладяли преди пет години града, няма да се задържат дълго.

Войната обаче бързо обхвана множеството региони на Йемен и най-бедната страна на Арабския полуостров затънала в разрушителен безпорядък, който наподобява няма край.

Амран бе първият огромен град, паднал в ръцете на хусите, които по-късно превзеха обширни територии с мълниеносно нахлуване, подхванато на 8 юли 2014 година от техния бастион Саада в Северен Йемен.

" Изминаха пет години, само че ние знаем, че войната надалеч не е завършила ", споделя Наджри. " Положението ни става все по-лошо. Стигнахме дъното. Всичко е в съсипия ", прибавя той.

От две години Наджри, 40-ина годишен чиновник в министерството на образованието, чака заплатата си.

Повечето служители са изгубили работата си и не им се заплаща, откогато Аден - огромен град в южната част на страната - стана " краткотрайна " столица след рухването на Сана, в която приетото от интернационалната общественост държавно управление реалокира централната банка.

Хуманитарна злополука

Мохамед Таха, 48-годишен публицист от Амран, е изгубил всякаква вяра за споразумяване на спора.

" Пет години бяха задоволителни за мен, както и за моето семейство, да се пригодим към този нов живот. Разбира се, първоначално войната ни засегна, само че съумяхме да заживеем с това. Днес не ме интересува дали тя продължава, или не ", споделя лишеният от илюзии мъж.

Конфликтът в Йемен взе десетки хиляди жертви, множеството от които - цивилни, настояват разнообразни филантропични източници.

Около 3,3 милиона души не престават да са вътрешни бежанци, а 24,1 милиона, което значи 80 % от популацията, се нуждаят от помощ, сочат данни на Организация на обединените нации. Според интернационалната организация сега това е най-тежката филантропична рецесия в света.

Особено уязвими са децата - жертва на " остро недохранване ".

Колкото до опазването на здравето, то е унищожено - доста лечебни заведения пострадаха или бяха разрушени, а страната е тежко наранена от зараза от холера. Образованието и стопанската система не са в по-добро положение.

Положението се утежни още повече през март 2015 година, когато в спора се намеси интернационална коалиция отпред със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Целта бе да се спре настъплението на бунтовниците.

В Амран въоръжени бунтовници охраняват непрекъснато историческия квартал, чиито здания в цвят алена охра, са изпъстрени с революционни лозунги.

" Смърт на Америка ", " Смърт на Израел ", " Проклети да са евреите " и " Победа на исляма ", се чете по стените.

Разделената страна

Когато Амран беше високомерен след двумесечна блокада, никой не подозираше, че хусите имат толкоз " рискови " планове, споделят локални служители.

Известен с археологическите си обекти, като впечатляващия мост Шахара, градът лежи на пътя сред бунтовническия бастион Саада и Сана.

Пет години след началото на въоръжените дейности поддържаните от Иран хуси си остават господари на територията макар интервенциите на държавните сили и продължаващите бомбардировки на обединението.

Опитни планински бойци, бунтовниците резервират контрола си върху Сана и множеството градове на север, в централната и западната част на Йемен, в това число върху пристанищния град Ходейда на Червено море, където идва филантропичната помощ от чужбина.

" Войната раздели страната - по еднаквост, географски и идеологически разлики, по метод, който беше на процедура невъобразим преди експлоадирането на спора ", споделя Питър Солсбъри, анализатор за Йемен в мозъчния концерн " Международна спешна група ".

" Ако въобще е допустимо, ще са нужни доста повече от пет години за възобновяване на вътрешното единение отпреди 2014 година ", отбелязва той.

Бунтовниците и държавното управление се срещнаха няколко пъти на договаряния под егидата на Организация на обединените нации. Последните се състояха през декември предходната година, само че по този начин и не съумяха да се договорят за преустановяване на спора.

" Страната не е на ръба на пропастта, тя към този момент е в нея ", сподели предходната седмица в Женева Фабрицио Карбони, шеф на Международния комитет на Червения кръст за Близкия изток. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР