Като министър не сте в позиция да искате. Не сте

Като министър не сте в позиция да искате. Не сте ...

Манолова отвърна остро на Ананиев, в стил универсално ренде на футболния терен.

Като министър не сте в позиция да искате. Не сте в позиция да назидавате. Министрите са в позиция да дават на обществото. Министрите са слуги, а не господари на тези, които са ги избрали и от чиито данъци получават заплатите си - така омбудсманът Мая Манолова се обръща в писмо-отговор до здравния министър Кирил Ананиев, който вчера (11 юни) се оплака, че с поведението си по отношение на медицинските сестри Манолова създава хаос.
Омбудсманът не приема думите на Ананиев, че болниците са търговски дружества и определят индивидуално възнагражденията. "Обещахте 50 милиона лева за повишаване заплатите на медицинските специалисти, така че от 1 юни т.г. да бъде постигнато стартово възнаграждение от 950 лева, както е регламентирано в колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване". Като Ви пречат търговските дружества, защо не променихте статута им досега? Или пречат само понякога, когато е удобно, а пък в други случаи не пречат, даже помагат."
"Пречеха Ви дълговете на болниците и даже самите болници, пречеха Ви лекарите, сестрите и специализантите, пречеха Ви дълговете на НЗОК към чужди болници, пречеше Ви предишният управител на НЗОК и по-предишният, пречат Ви новите лекарства и реекспортът на лекарствата, пречат Ви фирмите, внасящи лекарства и изотопи, пречеше Ви Фондът за лечение на деца, трансплантираните и чакащите за трансплантация. Сега се оказа, че и омбудсманът Ви пречи. Впрочем това, че Ви преча, приемам като признание и висока оценка. Аз получавам заплата, за да Ви преча всеки път, когато не провеждате добро управление и застрашавате правата на гражданите", казва още Манолова.
Омбудсманът пита Ананиев и дали го е страх да дойде на място и да обясни на медицинските сестри за заплатите им. "Лесно е да се разпореждате зад дебелите стени на министерския си кабинет. Когато обаче стане напечено, предпочитате да се скриете – кога зад парламента, кога зад премиера, кога зад заместничката Ви, изпратена да "опита" вкуса на врачанските яйца".
Манолова напомня и, че Ананиев е обещал на 10 май да има нова методика за формиране на заплатите в здравния сектор, но още такава няма. И добавя: "Обещахте всички медицински специалисти да получат минимална работна заплата в размер на 950 лева и това да се види във фишовете заплати още на 1 юни. Кога, господин Ананиев, според Вашия календар ще настъпят 25 април, 10 май и 1 юни?"
"Няма да Ви оставя на мира! Няма да Ви дам и един ден почивка, докато не решите най-наболелите проблеми на здравната система. И не се съмнявайте, че ще изпълня това обещание", заканва се Манолова.

Източник: actualno.com