Като министър не сте в позиция да искате. Не сте

...
Като министър не сте в позиция да искате. Не сте
Коментари Харесай

Манолова отвърна остро на Ананиев, в стил универсално ренде на футболния терен

Като министър не сте в позиция да желаете. Не сте в позиция да назидавате. Министрите са в позиция да дават на обществото. Министрите са прислужници, а не господари на тези, които са ги избрали и от чиито налози получават заплатите си - по този начин омбудсманът Мая Манолова се обръща в писмо-отговор до здравния министър Кирил Ананиев, който през вчерашния ден (11 юни) се оплака, че с държанието си във връзка с медицинските сестри Манолова основава безпорядък.
Омбудсманът не приема думите на Ананиев, че лечебните заведения са търговски сдружения и дефинират самостоятелно възнагражденията. " Обещахте 50 милиона лв. за повишение заплатите на медицинските експерти, тъй че от 1 юни т.г. да бъде реализирано стартово заплащане от 950 лв., както е регламентирано в груповия трудов контракт в бранш " Здравеопазване ". Като Ви пречат комерсиалните сдружения, за какво не променихте статута им до момента? Или пречат единствено от време на време, когато е комфортно, а пък в други случаи не пречат, дори оказват помощ. "
" Пречеха Ви задълженията на лечебните заведения и дори самите лечебни заведения, пречеха Ви лекарите, сестрите и специализантите, пречеха Ви задълженията на НЗОК към непознати лечебни заведения, пречеше Ви предходният шеф на НЗОК и по-предишният, пречат Ви новите медикаменти и реекспортът на медикаментите, пречат Ви компаниите, внасящи медикаменти и изотопи, пречеше Ви Фондът за лекуване на деца, трансплантираните и чакащите за трансплантация. Сега се оказа, че и омбудсманът Ви пречи. Впрочем това, че Ви преча, одобрявам като самопризнание и висока оценка. Аз получавам заплата, с цел да Ви преча всякога, когато не организирате положително ръководство и застрашавате правата на жителите ", споделя още Манолова.
Омбудсманът пита Ананиев и дали го е боязън да пристигна на място и да изясни на медицинските сестри за заплатите им. " Лесно е да се разпореждате зад дебелите стени на министерския си кабинет. Когато обаче стане напечено, предпочитате да се скриете – по кое време зад Народното събрание, по кое време зад премиера, по кое време зад заместничката Ви, изпратена да " опита " усета на врачанските яйца ".
Манолова припомня и, че Ананиев е заречен на 10 май да има нова методика за образуване на заплатите в здравния бранш, само че още такава няма. И прибавя: " Обещахте всички медицински експерти да получат минимална работна заплата в размер на 950 лв. и това да се види във фишовете заплати още на 1 юни. Кога, господин Ананиев, съгласно Вашия календар ще настъпят 25 април, 10 май и 1 юни? "
" Няма да Ви оставя на мира! Няма да Ви дам и един ден отмора, до момента в който не решите най-наболелите проблеми на здравната система. И не се съмнявайте, че ще извърша това заричане ", заканва се Манолова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР