Като мине празникът ще кажа на началниците колко ще са

Като мине празникът ще кажа на началниците колко ще са ...

Проф. Витанов с плашеща прогноза кой ще е критичният месец с К-19 за България.

Като мине празникът ще кажа на началниците колко ще са заболелите. На вас не мога да кажа точни цифри, преди да уведомя тях. Това заяви в ефира на Нова телевизия математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. 

"Мога обаче да заявя следното. Това, което се очертаваше като лош вариант за септември месец, е добрият вариант за октомври", каза той. 

"Ние все още се намираме в по-спокойна обстановка, която ще се задържи и в началото на октомври месец", смята Витанов. 

"Около 30 ученика към момента са заразени. Това са началните условия. След празниците ще тръгнем по няколко възможни сценария. 1,01 е стойността на заразата. Има доста дълъг период на свиване. Ние влизаме в есента с относително добри показатели, в сравнение с останалите страни", добави проф. Витанов. 

"Засега нищо не ме смущава като мерки. Те са напълно адекватни. Дори моменталното поставяне под карантина е адекватно, защото веднага се пресича клъстъра", каза той.

"Преди около 2 месеца един австриец твърдеше, че има много заразени в България. Казах му да си гледа Австрия, за да не кажа аз нещо за там. Сега виждате какво е при тях. Нека да не казвам и нищо за Швеция, няма да е хубаво. Въпросителните при шведския модел остават", заяви Витанов, добавяйки че не е ясно колко време се запазват антителата след боледуване. 

"В последно време имаме малко случаи и е възможно смъртността у нас да намалее. Към края на октомври ще наближим 1000 починали и това е нормално", смята той.

"Влизаме с около 30 случаи на заразени ученици от система, която е със 700 000 ученика и десетки хиляди учители. Това е нищо. Ако мерките се спазват, както досега, се движим по най-добрия вариант. В такъв случай не се очаква нищо драматично", заяви математикът. 

"Ноември ще е критичен. Там се подобряват условията за разпространението на такива вируси. Трябва да се стегнем. После идва декември, ваканции, хората не излизат толкова. Няма нищо страшно тогава", смята проф. Витанов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg