Като лидер вие печелите доверие по същия начин, по който

...
Като лидер вие печелите доверие по същия начин, по който
Коментари Харесай

Ето така се гради доверието!

Като водач вие печелите доверие по същия метод, по който го прави всеки различен – като полагате умишлено изпитание да спазвате обещанията си и като спазвате същите правила, към които очаквате да се придържат вашите чиновници. Най-добрите водачи надграждат върху тази основа благодарение на няколко навика, които градят доверие. Ето най-важните от тях:

Бъдете налични

Успешните водачи схващат какъв брой значимо е да бъдат налични за останалите, тъй като точно диалозите на четири очи, в които всеки чиновник може да показа своите терзания, проблеми и очаквания, градят доверие.

Бъдете уверени

Когато водачът има вяра в себе си и в своя екип, останалите също се научават да имат вяра в него

Бъдете виновни

Успешните водачи признават грешките си и знаят до къде се простират техните благоприятни условия.

Бъдете откровени

Казването на истината, даже когато тя не е изключително приятна, е от основно значение за укрепването на връзките с вашите чиновници и построяването на доверие

Бъдете подкрепящ

Когато водачите дават поддръжка на другите и ги предизвикват да имат вяра в себе си, даже когато вършат неточности, те печелят доверието им

Бъдете надеждни

Хората се доверяват на водачите, които държат на думата си. Не обещавайте неща, които не можете да извършите, и не отбягвайте обещанията, които към този момент сте дали.

Бъдете открити

Когато сполучливият водач слуша интензивно, задава въпроси, предизвиква другите да споделят своите терзания и обръща внимание на казаното то тях, хората стартират да му имат вяра, тъй като виждат, че гласовете им се чуват.

Бъдете съпричастни

Успешните водачи знаят по какъв начин да намерят баланс сред резултатите в работата и благосъстоянието на своите чиновници. Те в никакъв случай не подценяват потребностите и възприятията на хората от своя екип, като това им разрешава да придобият по-дълбоко схващане за нещата, които стимулират и демотивират останалите.

Бъдете признателни

Не пропускайте опция да отчетете заслугите и достиженията на вашите чиновници, когато те си правят добре работата. Понякога единствено едно „ благодаря “ е задоволително, с цел да схванат, че техните старания и труд са ценени.

В последна сметка нищо не споделя повече за уменията на един водач от равнището на доверие и почитание, което чиновниците му показват към него.

.......................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР