Като лекар ще кажа, че безвредно пушене няма. С дим

...
Като лекар ще кажа, че безвредно пушене няма. С дим
Коментари Харесай

С или без дим - безвредно пушене няма

Като доктор ще кажа, че безвредно пушене няма. С пушек или без пушек – то вреди. Това съобщи пулмологът доктор София Ангелова.

Тя разяснява всеобщо разпространилите се бездимни цигари (изделието IQOS), както и другите отзиви за вредата от тях. Темата стана настояща, откакто бе препоръчано нарастване на акциза за тези произведения, което ще докара до повишение на цената им. Те са от прекомерно малко време на пазара обаче, с цел да се твърди изрично какво влияние оказват върху организма.

„ Това са трикове на тютюневите компании. Различни типове устройства, с които оферират и заблуждават хората, че по този метод ще могат да поемат единствено никотин. Това е обяснението на фирмите с новите устройства. Аз ще изразя персонално свое мнение, защото няма научни изследвания. Когато приказвам за даден проблем, аз постоянно се основавам на научните изследвания, само че в тази ситуация времето е прекомерно малко, с цел да са направени проучвания за това по какъв начин въздействат новите устройства върху здравето на хората “, счита експертът по белодробни заболявания пред БГНЕС.

Д-р Ангелова се отнася скептично към изказванията, че устройството е изцяло безвредно и счита, че ще би трябвало да минат години и да се създадат голям брой проучвания, с цел да откри действителната щета от тях.

„ Какъв е механизмът за новото устройство? Компанията ни изяснява, че тютюнът не гори, а се изпарява посредством едни улеи, които са от платина, злато или сребро, само че температурата е 350 градуса. При 100 градуса закипява водата. При 350 градуса, аз смятам, че тютюнът гори и се отделят токсични субстанции “, счита експертът.

„ Убедих се персонално седейки до сътрудник, който пуши с новото устройство. Около него мирише на изгоряло. Когато завърши пушенето, аз погледнах цигарата . Оказа се, че там, където е натъпканият тютюн, той е кафяв, т.е. гори “ , споделя още тя.

Според доктор Ангелова при работата на устройството не може да се отделя единствено вещество, а опитът потребителите да бъдат уверени в това е операция.

„ Аз се боря за здравето на хората и почитам пушачите, тъй като знам, че тютюнопушенето е болест и взаимозависимост. Използвам всички познати способи на света, с цел да оказвам помощ на пушачите да отхвърлят цигарите. Всичко това приказвам с най-топли усеща към тях, само че негативите от това устройство ние ще ги виждаме след години. Може би тогава ще бъде късно “, счита лекарят.

Д-р Ангелова даде образец с електронните цигари , които излязоха на пазара преди повече от 10 години, а към този момент са направени задоволителен брой изследвания, свързани с тях. Тя цитира изследване, оповестено в научното списание „ Торакс “, в което са взели участие доброволци - здрави хора и непушачи. „ Допускаме, че техният бял дроб е здрав. В продължение на 5 минути им дават да инхалират електронна цигара и по-късно изследват дишането и наличието в издишания въздух на азотен монооксид. Каква е ролята му – да уголемява бронхите. Нормално организмът го създава, уголемяват се бронхите и човек диша добре. Оказва се, че под въздействие на електронната цигара, внезапно понижава количеството му, а това дава опция бронхите да се свиват. Тогава дишането няма да бъде пълноценно “, аргументира се тя.

Специалистът по белодробни заболявания обърна внимание, че в страната има тревожна наклонност да пушат деца и младежи, чийто бял дроб към момента не задоволително развъртян, тъй като неговото развиване продължава до 25-годишна възраст. Според нея младежите също използват доста от новите устройства, тъй като обичат нововъведенията.

„ Искам да им кажа, че всяко едно устройство, обвързвано с горенето на тютюна, е нездравословно “, счита доктор Ангелова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР