Като лъжа и манипулация определи вицепремиерът Корнелия Нинова разпространеното от

...
Като лъжа и манипулация определи вицепремиерът Корнелия Нинова разпространеното от
Коментари Харесай

Нинова опроверга манипулациите за износ на оръжие за Украйна

Като неистина и операция дефинира вицепремиерът Корнелия Нинова публикуваното от президентския секретар Димитър Стоянов клише на част от документ, в който се твърди, че оръжейна пратка от България пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.
На ексклузивен брифинг през вчерашния ден министърът на стопанската система и промишлеността сподели цялата документи по договорката. От нея излиза наяве, че тя не е утвърдена от междуведомствената комисия, която позволява износа на българско оръжие.

Става въпрос за договорка за експорт на оръжие за Афганистан, позволена през 2021 година по време на служебното държавно управление на Стефан Янев. Впоследствие тогавашният изпълнителен шеф на фирмата-производител ВМЗ Сопот с докладна е изискал да бъде изменена датата на реализиране на износа на 21 април 2022 година, както и на дестинацията - вместо за Афганистан оръжието да бъде изнесено за Украйна. Съветът на шефовете на ВМЗ Сопот утвърждава тази докладна и подава документи в междуведомствената комисия по оръжейните покупко-продажби. По това време вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността към този момент е Корнелия Нинова. Комисията отхвърля да позволи договорката.
" Аз като принципал на Държавната консолидационна компания желаех промяната на изпълнителния шеф на ВМЗ Сопот, назначен още през 2015 година, както и на съвета на шефовете, назначени в последните дни на служебния кабинет от Даниела Везиева ", съобщи Нинова.
По думите й Министерството на стопанската система и промишлеността си е свършило работата. " Тази договорка е спряна, тя не е видяла бял свят, изпълнителният шеф е уволнен. Как президентът в този момент ще изтрие това леке върху президентската институция? ", попита Нинова.
Преди дни президенският основен секретар разгласява във Facebook клише с няколко фрази от документ и написа: " Някои са абонирани за лъжата. Ма тя е и заразна тази болест с лъгането откакто се предава от министър на шеф на кабинет ".
" Има си граници. Знайни и незнайни герои, коментатори, които не схващат от интернационалните правила за експорт на оръжие, лъжат и манипулират публичното мнение. Тази неистина, че скрито изнасяме оръжение за Украйна, към този момент се институционализира на най-високо равнище ", сподели Корнелия Нинова и разгласи, че ще води до дъно " борбата за истината ". По думите й това се прави, с цел да се унищожават политически съперници.
" Това не е война с президента, а борба за истината и прекъсването на подправените вести. Битка за страна, в която тази истина не се трансформира, с цел да унищожиш някой, който не ти е приветлив. Президентът ме прикани да приказвам, ето приказвам, макар че доста месеци притискам зъби ", посочи левият водач.
" Сега запитвам президента по какъв начин ще почисти това леке, лепнато на президентската институция от основния му секретар, тъй като това е направено съзнателно. Стоянов има целия документ, щом е извадил от него три реда. Той знае, че това е договорка на служебния кабинет на президента Радев, и все пак вади единствено част, с цел да манипулира обществото. С тези документи той уличава президента и служебното му държавно управление в търговия с оръжия за Украйна ", безапелационна е Нинова.
Тя показа и различен документ, от който става видно, че изпълнителният шеф, който е подхванал тази договорка, е назначен от ГЕРБ през 2015 година Съветът на шефовете на ВМЗ-Сопот пък е назначен от служебния министър на стопанската система Даниела Везиева през ноември 2021 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР