Като коуч считам за мое задължение да помагам на лидерите

...
Като коуч считам за мое задължение да помагам на лидерите
Коментари Харесай

Някои уроци се учат по трудния начин. А може просто да си ги спестите

Като коуч смятам за мое обвързване да оказвам помощ на водачите и мениджърите да заобикалят неточности, които вършат работата им ненужно сложна. По тази причина съм съставила лист с няколко неща, които неотложно би трябвало да спрете да вършиме – не тъй като ви го споделям, а тъй като те няма да ви бъдат от никаква изгода.

Ако предпочитате да научите тези уроци по сложния метод, това е ваше право. Ако обаче сте подготвени да приемете препоръки от човек, който познава добре доста водачи и техните присъщи поведенчески черти(както положителни, по този начин и лоши), то може да се възползвате от следния лист:

1. Сравнявате триумфа си с този на другите

Стилът ви на ръководство в никакъв случай няма да бъде същият като този на някой различен водач, както и вашият професионален път ще бъде неповторим и несравни с този на другите. Най-вероятно ще бъдете сполучливи в даден аспекти от работата, в които други се провалят, и ще вършиме неточности, които останалите не позволяват. Целта ви би трябвало да сте допустимо най-хубавия водач, който можете да бъдете. Единствения реален метод за премерване на триумфа ви като водач е като съпоставите постигнатото от вас по отношение на вашите лични идеали и полезности. Спрете да се сравнявате с другите и започнете да се сравнявате с индивида, който сте били преди и които желаете да бъдете в бъдеще.

2. Бягате от проблемите си

Ако не можете да се изправите пред личните си проблеми, няма по какъв начин помогнете на другите в техните борби. За да бъдете популярен водач, първо би трябвало да спрете да бягате от проблемите и да се научите да признавате грешките си.

3. Стараете се да бъдете известни

Ако желаете да бъдете харесван от всички, то управителният пост не е за вас. Ако желаете да бъдете водач, би трябвало да бъдете подготвени да вземате непопулярни решения, да организирате сложни диалози и да поемате огромни опасности. На върха от време на време е самотно.

4. Не знаете какво желаете

Няма по какъв начин да продължите напред, в случай че не знаете накъде сте се запътили. Решителността е в основата на сполучливото водачество. Решете какво желаете и преследвайте задачите си със пристрастеност и убеденост.

5. Преструвате се, че имате всички отговори

Важно е да не забравяте, че не знаете отговорите на всеки въпрос. Колкото по-рано приемете и признаете своите дефекти и пропуски, толкоз по-бързо ще може да потърсите помощ от хора, които имат знания в области, в които не сте най-силни.

 6. Опитвате да вършиме всичко сами

Самотата в водачеството е постоянно срещан феномен, само че това не значи, че би трябвало да вършиме всичко сами. Най-добрите водачи се обкръжават с хора, които ги държат виновните за техните дейности и ги поддържат с каквото могат.

7. Опитвате да бъдете всичко за всички

Едно от най-големите провокации в работата на водача е непрекъснатия блян към вършенето на от ден на ден и повече неща. Не опитвайте да пробвате да бъдете всичко за всички, тъй като по този начин само ще си гарантирате тежко професионално прегаряне, което може да има дълготрайни последствия, както за кариерата ви, по този начин и за психическото и физическото ви здраве. Освен че би трябвало да повярвате в себе си, би трябвало да вложите същото доверие и в другите. Дайте персонален образец и вдъхновете чиновниците си да реализират личните си цели.

..................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР