Като клиент обикновено виждате само готовия продукт, а създаването му остава зад

...
Като клиент обикновено виждате само
готовия продукт, а създаването му остава
зад
Коментари Харесай

Зад кулисите на “хореографията” на Seat

Като клиент нормално виждате само готовия артикул, а основаването му остава зад затворени порти. Сега Seat дава представа за фабриката си в Марторел, където 2300 коли всеки ден слизат от монтажната линия. Това значи, че в завода на Seat на всеки 40 секунди се прави по един автомобил.

Испанският авто производител нарича производството на автомобила след приемане на характерната за клиента поръчка, която е друга по модел, моторизация, цвят и оборудване “хореография на процеса ”. Такива “танци ” има хиляди дневно.

Първо се изготвя четириседмичен проект и се подреждат частите му. „ Това планиране е обосновано до най-малките елементи, тъй като датата на доставка се доближава, а така че да се подсигурява, че всички необходими елементи са налични в точния момент и производството е еднакво оползотворено “, изяснява Хуан Вивас, ръководител на отдела „ Входящи “.

Когато частите на купето напускат пресовия завод, то се сглобява и му се инсталира чип. Той съдържа “ДНК ” на автомобила, в това число информация за модела, линията на съоръжение и всички части, които са вградени в него. Отсега нататък всички елементи са по този начин поставени във времето, че те идват "точно навреме /just in time ".

Следващите стъпки се правят в цеховете за боядисване и монтаж, където превозните средства изминават повече от два километра по разнообразни линии. Частите пристигат в региона, където би трябвало да бъдат прикрепени към колите или поставени в тях в нужното време. Така превозните средства могат да се сглобяват едно след друго без закъснение, а за да се опрости монтажа на всички елементи, вратите се отстраняват от купето и се поставят на обособен висок конвейер, по който изминават 1,4 километра.

Автомобилите се оформят стъпка по стъпка: двата километра окабеляване се вкарват в купето, инсталират се арматурното табло, кормилото, скоростният лост и моторът - за всеки автомобил са необходими към 6000 елементи, което прави общо 16 милиона елементи дневно за всички произведени коли.

6600 чиновници подсигуряват, че автомобилите се транспортират отмерено и елементарно в перфектна синхронизация на монтажната линия. „ Работниците не работят постоянно на една и съща работна станция. Те се сменят на всеки два часа, тъй че да не им се постанова да повтарят едни и същи движения и работата не е монотонна. Освен това работата им става по-лесна, като се проверява за всяко работно място в биомеханичната лаборатория на Seat по какъв начин то може да стане по-ергономично “, казва Луис Роденас, който дава отговор за монтажната линия в един от цеховете.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР