Като изключително успешен определи поредния археологически сезон на античната и

...
Като изключително успешен определи поредния археологически сезон на античната и
Коментари Харесай

Георги Ганецовски: Приключва един изключително успешен археологически сезон на „Калето“ в Мездра /снимки/

Като извънредно сполучлив дефинира следващия археологически сезон на античната и средновековна цитадела „ Калето” в Мездра шефът на Регионален исторически музей - Враца Георги Ганецовски.
Тази есен той продължи изследването на праисторическите пластове от многослойния обект, а неговият сътрудник доцент доктор Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките - на културния слой от римската ера (II-IV в.).
Доказателство за това са многочислените находки от тазгодишните разкопки, които се правят със средства - 13 635 лева, от държавния бюджет по Програмата за финансиране на теренни археологически изследвания и теренна консервация 2020 година на Министерство на културата и със съдействието на Община Мездра.
Според Ганецовски най-впечатляващи са добре непокътнат керамичен връх от стрела, двоен каменен чук (скиптър) и превъзходен костен накит (висулка от огърлица), датиращи от края на каменно-медната ера (късния халколит), когато стартира и генезиса на траките.
Сред останалите по-ценни артефакти са стилизирана зооморфна керамична дрънкулка с обредно предопределение, пластина от обсидиан (особено присъщ за раннонеолитния обект „ Оходен - Валога “), дребно керамично съдче, две костени шила и художествено декориран откъс от керамичен съд.
Интерес съставляват също керамичен прешлен от вретено, две билонови монети - антониниани от III в., както и голям брой кремъчни ножове, свредла и пластини от сърп.
„ Тези находки още веднъж удостоверяват нашата теза, че в края на V-ото и началото на IV-ото хиляди прочие Хр. това място е било населявано от хора, които са имали характерни умения при обработката на животинска кожа и в изработката на произведения от кост и метал, заключи резултатите от Археологически сезон 2020 Ганецовски. Неслучайно при предходните изследвания установихме, че тук са функционирали разнообразни типове профилирани работилници - ателиета за размразяване на метал и за направа на железни произведения, за обработка на кожа, за художествена украса на керамични съдове, за направа на принадлежности от кост т. н., а това още един път приказва какъв брой стойностен археологически обект е „ Калето “ в Мездра “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР