Като изключим циничното невежество за ролята на тези институции в

...
Като изключим циничното невежество за ролята на тези институции в
Коментари Харесай

Как икономистът Евгений Кънев си обяснява провала на ПП-ДБ? Гранд...

Като изключим циничното незнание за ролята на тези институции в обществото, това схващане отразява всеобщата просвета от комунизма за “мой човек, връзки, спекулация сред свои ”. Тази просвета не позволява работа на институциите в интерес на цялото общество, водени единствено от закона.

Така си изяснявам и неуспеха на ПП-ДБ да изясни какво ново носи промяната на едни хора с други хора.

На първо място, есенцията на превзетата страна е да назначиш на основни постове в институциите хора, които нямат персоналните качества за тях, имат схващане за тази липса и заради това са лоялни не на закона, а на назначилите ги. Така се построява мрежата на зависимисти, основани на преданост и в по-малка степен на компромати.

Спомням си още през 90-те, мой непосредствен беше шокиран да научи, че двойкаджийка от неговия клас в провинцията е станала съдийка в София, с помощта на Движение за права и свободи. Оттогава е почнало построяването на тяхната дълбока мрежа, за която едвам в този момент обществото осъзнава какви голяма вреда за обществото е, след случаи като “Нотариуса ”.

Но тази процедура не е нова. Познавачите на нашата история ще си спомнят, че както Движение за права и свободи е построила своята кадрова мрежа в този момент, тъкмо по този начин Българска комунистическа партия и Държавна сигурност е построила своя партиен, респективно агентурен уред след 9.9.1944. Привличани са хора без обучение, най-често от дълбоката провинция, само че безкрайно лоялни на Партията - хващайки своя житейски късмет, подготвени на всичко. Ами същото се е случило още през 90те - по този начин в София стартират да пълнят институциите - държавната администрация, службите, финансовите институции, съда и изключително прокуратурата. Споменете си безконечните командировки от провинцията на прокурори и съдии, които след ”изпълнение на дълга си ” по сложени задания се промотират към върховете на системата.

Сега даже към този момент няма потребност да притеглят фрагменти, а ги приготвят в свои институти. Няма да показвам имена, само че всеки знае къде се готвят юристите, икономистите и експертите по сигурност.
Затова задачата за разбиването на паралелната страна е толкоз сложна - тъй като мъчно се заместват лоялни фрагменти с политически чадър с самостоятелни специалисти, които са определени на мерократичен принцип, поради своите качества без защита. И които биха постоянно служили на закона, а не на някой политик.

Ето виждате по какъв начин евроазиатската просвета на послушание на мощния, вместо на правото е превзела нашите институции. И която просвета, заради своята колективистична природа пази себеподобните и това намира необятен израз в общественото пространство.

Ето от кое място идва фундаменталния конфликт сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, който е на първо място културен конфликт. Затова и другите партии повече наподобяват на ГЕРБ-ДПС, поради тази евроазиатска просвета.

Гранд задачата е по какъв начин да разтеглим европейската част от нашето общество и по този начин да променим институциите. Защото в този момент тя е в малцинство. Вероятно по тази причина и “сглобката ” е само допустима за решение на национални задания като Шенген и Еврозона. А Реформите на институциите не може да са изпълнима задача.

 

Евгений Кънев

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР