Като IT Чернобил определи хакерската атака срещу НАП експертът по

...
Като IT Чернобил определи хакерската атака срещу НАП експертът по
Коментари Харесай

Експерт за хакерската атака срещу НАП: Това е един IT Чернобил

Като IT Чернобил дефинира хакерската офанзива против Национална агенция за приходите специалистът по киберсигурност Ясен Танев в ефира на БТВ.

Хакерите оповестиха в имейл, адресиран до редакциите на няколко български медии, за невиждания теч на персонални данни от български институции. Те оповестяват, че е "пробит " един от сървърите на Министерството на финансите и по този начин през него е източено наличието на над 110 бази данни.

"Файловете са същински и са големи, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми ", предизвести Танев. Той персонално е разкрил и себе си в този масив. "Има данни за съдии и прокурори. Много е значимо, когато стане подобен случай, страната да ни даде информация. Не би трябвало да губим религия, че страната може да пази данните ни”, разяснява специалистът.

Той прикани държавните институции да излязат с ясна информация за това какво се е случило, също да работят с специалистите по киберсигурност от частния бранш. "Базата данни е толкоз огромна, че ще бъде изследвана с месеци, а елементарният човек е застрашен от тази цифрова радиация, тъй като може да бъдете профилиран ", сподели още Танев.

Според него е малко евентуално тази хакерска офанзива да е дело на вътрешен човек, безапелационен е, че тя е добре планувана.

Говорителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров съобщи пред БТВ, че сега се ревизира всеки един от милионите записи и това дали има теч на информация и дали данните са действителни. "Твърди се, че тези данни са чувствителни от данъчните заявления. В момента с правоохранителните органи опитваме да разберем дали са достъпили до Национална агенция за приходите по неоторизиран метод ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР