Като има голяма инфлация конкретно на хранителните стоки, логично е

...
Като има голяма инфлация конкретно на хранителните стоки, логично е
Коментари Харесай

Николай Василев: Половината инфлация е привнесена, другата си е наш принос

„ Като има огромна инфлация съответно на питателните артикули, разумно е доста от хората да понижат своето ползване. Прогнозата ми е, че най-малко тази година инфлацията ще намалее. Според мен инфлацията ще падне на едноцифренно число след избран брой месеци. “

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ Николай Василев – някогашен вицепремиер и министър на стопанската система.
Половината от инфлацията при нас е външен феномен – цените на силата, горивата, суровините по света. Втората половина е с помощта на нашия принос - екстравагантната разхитителна бюджетна политика и негарантиран бърз растеж на приходите. Тук нямам рецензия към частния бранш, а повече към обществения.
Не е допустимо да харчим необезпечено и да няма инфлация. Ако не се обърне тази бюджетна политика няма по какъв начин да понижим инфлацията, акцентира Василев.

Демографията, запазване на границите, превъоръжаване на армията – това би трябвало да са целите в бюджета съгласно Василев.
Ние изхарчихме 10 милиарда лева за ток, което е повече от целия бюджет на страната по времето на Иван Костов.
„ Ако построим всички автомагистрали и други инфраструктурни планове на концесия, а не с бюджетни пари и създадем редуциране на държавната администрация, които май не са се случвали от времето на Тройната коалиция – ето ви доста милиарди, с които няма потребност да спестяваме от нищо друго “, съобщи някогашният стопански министър.

Според него има огромен безпорядък и безхаберие, с които се ръководи страната в последните години.

Икономистът не вижда проблем със уеб страницата, разгласен от държавното управление за наблюдаване на цените на питателните артикули. По думите на Василев обаче нито едно от последните четири служебни и едно постоянно държавно управление не са се занимавали със сериозните проблеми в България.

„ Надявам се, че ще има държавно управление, само че като виждам по какъв начин се карат и ненавиждат политиците, не съм сигурен “, сподели още някогашният вицепремиер.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР