Като идея подкрепяме решението на правителството за подпомагане на българските

...
Като идея подкрепяме решението на правителството за подпомагане на българските
Коментари Харесай

Явор Божанков: Управляващите повече от десетилетие не помагат на българските производители, а сегашното им решение е популизъм


Като концепция поддържаме решението на държавното управление за подкрепяне на българските производители, само че наличието му ни насочва към извода, че става дума за популизъм. Постановлението на Министерски съвет цели да задължи комерсиалните вериги просто да дефинират едно място за български артикули – това не е казусът. Какви условия ще слагат комерсиалните вериги – казусът на българския дребен производител е, че той не може да извърши тези високи условия. Затова, в миг на рецесия, това няма да проработи. Това сподели Явор Божанков, депутат от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “, пред радио „ Фокус “.

В България съвсем всички огромни вериги са непознати и те работят с световни европейски производители с голям мащаб. Тук повече от десетилетие не е водена никакви политика от страна на страната. В един миг, по време на рецесия, ръководещите се пробват да поправят повтаряни от повече от десетилетие неточности и това ще докара до безумни резултати. Това, което в този момент се прави, е на парче и не е добре премислено. Управлението няма подобен потенциал за няколко дни да реши тези проблеми, добави Божанков.

Той напомни, че политиката за поддръжка на българските производители е политика на Българска социалистическа партия от години. По неговите думи левицата епредлагала неща като понижаване на Данък добавена стойност на храните, слагане на таван на земеделските дотации, пренасочване на политиката към дребния производител – оферти, отхвърлени от ръководещите през годините, само че в миг на рецесия, оказали се изключителни значими.

Изненадан съм от политиката, която ръководещите водят – от една страна споделят, че е значим дребният аграрни производител, въпреки това затварят пазарите и по-късно се чудят по какъв начин да ги избавят. Точно пазарите са мястото на дребния производител – по този начин той стига до крайния консуматор. В по-голямата си част тези пазари са общински и е изцяло изпълнима политика да бъдат спрени или отсрочени заплащания по наеми, т.е. доста елементарно те да бъдат подкрепени, само че тази линия на деяние беше зачеркната от ръководещите, сподели още Божанков.

Според народния представител от левицата е нелогично решението да се оставят комерсиалните вериги и църквите да работят по празниците, само че да се затворят пазарите и борсите, в случай че те са навън и е доста елементарно могат да се вкарат ограничения за сигурност там.

Управляващите ограничиха една от главните благоприятни условия да бъде осъществена бързоразвалящата се стока и предложиха екстравагантната концепция страната да я изкупува за задачите на обществения патронаж. Благородно, само че напълно неработещо. От друга страна, част от предложенията на Вътрешна македонска революционна организация са наши оферти от години, означи още той.

Според Божанков сега е допустимо да бъдат насърчавани земеделските производители катоедин от механизмите за това е пазарите да продължат да работят. Производителите могат да бъдат освободени от наеми и разноски, които им тежат. Колкото се отнася до дотации в земеделието – това е наше главно предложение в бранша от 2017 година Тогава предложихме да се постави таван на дотациите, тъй като те отиваха главно за едри производители и те да се пренасочат към дребния производител и животновъдите, добави социалистът.

Кризата е една опция ръководещите да осъзнаят своите неточности и пропуски. Държавата в този миг би трябвало да премисли своите политики и да се осъзнае, че не може да се разчита единствено на импорт на зеленчуци, в случай че имаме толкоз положително произвеждане. Десетилетия български производители бяха пренебрегнати от страната и те едвам оцеляваха, сподели Явор Божанков в умозаключение и увери, че всяка рационална законодателна смяна в поддръжка на дребния производител в България ще бъде подкрепена от парламентарната група на Българска социалистическа партия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР