Като „грешна интерпретация на това, което се случва в Европа“,

...
Като „грешна интерпретация на това, което се случва в Европа“,
Коментари Харесай

Зинаида Златанова: Борисов няма история на успехи в преговорите с Брюксел

Като „ неверна интерпретация на това, което се случва в Европа “, дефинира очакванията на премиера за бързо привършване на Европейския съвет Зинаида Златанова - специалист по европейските въпроси, някогашен началник на представителството на Европейската комисия в София и някогашен вицепремиер по европейските фондове. Тя съобщи пред БНР, че това „ демонстрира огромното недоумение, което се шири в българското държавно управление “ по тематиката, тъй като: „ Нямаше по какъв начин да имаме такива упования - да се реши за един ден за всичко, което стои на масата сега. Предполагам, че министър председателят не си е чел brief-а, който са му приготвили отрасловите министерства”.

Няколко са аргументите да не може да се стигне до бързо решение за разпределение на парите за възобновяване от коронавирусната рецесия , посочи тя.

„ Едната от тях е самия размер на договорката, която се договаря. В момента държавните и държавни ръководители гледат както нормалния 7-годишен бюджет, който би трябвало да се одобри до 2027 година, който стоеше на масата още преди коронакризата, по този начин и пакета за възобновяване от коронакризата, който би трябвало да се одобри в допълнение на нормалния 7-годишен бюджет. Около 2 трилиона е цялата сума. Когато приказваме за такива суми и за такива условия, в които се намираме, няма по какъв начин да бъде взето бързо решение! Не се бавят европейските водачи, в противен случай, доста интензивно договарят и съвсем не спят. Просто обстановката е такава, че постанова по-дълги договаряния. Междувпрочем, това е най-дългият Съвет от 20 години насам “, изясни Златанова.

На въпрос з ащо упорстват „ спестовните страни “ за пакета за възобновяване от коронакризата , тя отговори: „ Този инструмент допуска баланс сред грантове и заеми, които държавите-членки ще получат, с цел да може стопанските системи им да се възстановят по-бързо. Първоначалното предложение на Европейска комисия беше за 500 милиарда грантове и 250 милиарда в заеми в този пакет. Това беше недопустимо за по този начин наречените „ спестовни страни “. Обърнете внимание, че всички те са чисти вносители в бюджета на Европейски Съюз, т.е. те са тези страни, от които главно се чака тези пари да бъдат обезпечени. Това съответствие беше главното, с което те не бяха съгласни”.

По думите й ф актът, че се договарят към този момент средства, които Европейски Съюз ще взима на заем от пазарите в правосубектността си на Европейски съюз, а не като обособени страни, е голям пробив. „ В самото начало по-пестеливите страни, чистите платци, като се изключи Германия, бяха изрично въобще срещу концепцията да се вземат назаем средства, които, известно казано, да вземем всички общо, а по-късно да се харчат в обособените държавни управления. Според тях това е голям компромис “, разяснява тя.

Златанова изясни, че оптималният размер, съгласно „ спестовните “, е грантовете да се понижат до ½ от целия инструмент по възобновяване. „ 375 милиарда в грантове и 375 милиарда в заеми – това е тяхната цел. В момента, от тази заран, предлагането на ръководителя на Европейския съвет, е за 390 милиарда в грантове. Значи, на този стадий, грантовете са понижени с 22%. Ще забележим по какъв начин ще продължат договарянията “, добави тя.

Според Златанова, когато бъдат конкретизирани сумите следва въпросът за изискванията, при които ще се отпускат тези грантове. „ Това е доста значим въпрос, където спестовните чисти платци също са извънредно безкомпромисни. Те ще желаят доста сериозен мониторинг по въпросите на върховенството на закона “, уточни тя.

Експертът разяснява, че не е ясно с какъв мандат от държавното управление министър председателят Борисов е отишъл на Съвета. Тя акцентира, че той не се и регистрира след съвещанията му за това до каква степен е извършил мандата си и „ до каква степен е отишъл “.

Относно различията Борисов – Рюте и мненията от държавната пресслужба, че такива няма , Зинаида Златанова разяснява: „ В страните, които във вътрешен проект имат въпроси и проблеми с върховенството на закона, е доста постоянно срещана тази защитна позиция. Например министър председателят на Унгария напълно гласно и пред камерите разкритикува господин Рюте, че няма никакво съображение да му се бърка във вътрешните работи… Холандия е била извънредно поредна в настояванията си, в годините обратно, че върховенството на закона е първата полезност, върху която се гради въобще Европейският съюз. Не виждам никакъв метод в договарянията през днешния ден, и в случай че се проточат и в идващите дни, господин Рюте да отстъпи от това си гледище, тъй като проблемите с върховенството на закона, за жалост, в последните години не понижават, а обгръщат от ден на ден и повече страни “.

Златанова акцентира, че за всичко, което се случва у нас, мигновено се написа в непознатата преса. Отразен е безусловно всеки корупционен скандал, в това число последните. „ Когато до името ти поставят „ заплетен в корупционен скандал “ или до името на страната ни поставят „ най-бедната и корумпираната “, доста е мъчно да преговаряш за каквото и да било със своите сътрудници, за жалост “, означи тя.

Имиджът на страната ни „ доста мъчно може да бъде поправен в годините напред “, разяснява Златанова и съобщи във връзка с кандидатстването на България за еврозоната, че: „ Господин Борисов няма история на триумфи в договарянията с Брюксел “.

Зинаида Златанова даде за образец договарянията за пакета „ Мобилност “, а по отношение на договарянията за влизането в ERM – II съобщи: „ Не бяха добре извършени по простата причина, че сега ние поносим всички отговорности, изпълняваме отговорности, само че, по този начин да се каже, позитивите и плюсовете ще дойдат, едвам когато ние дейно се присъединим към еврозоната и въведем еврото, което може да се отсрочи с 10 години… Всичко, което България получава като плюсове от участието си, се дължи повече на Европейската комисия и самия Брюксел, в сравнение с нашето държавно управление, за жалост “.

Златанова се надява резултат от договарянията в Европейския съвет за размера на средствата да има до края на деня. Според нея „ спестовните страни “ биха били удовлетворени, в случай че размерът на грантовете бъде понижен с 25%. След това ще продължат договарянията по изискванията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР