Като грешка, отчитат от Съюза на офицерите и сержантите от

...
Като грешка, отчитат от Съюза на офицерите и сержантите от
Коментари Харесай

Запасните искат казарма от 1 година и свой закон

Като неточност, регистрират от Съюза на офицерите и сержантите от запаса анулацията през 2007-2008 година на наборната военна работа.  Отмяната довела до понижение на съпротивителните сили на популацията за оцеляване в рискови обстановки и за запазване на националната сигурност на страната.

Тезата е на ръководителя на Съюза на запасното воинство о.р. военачалник Златан Стойков. Генералът, както и други висши о.р. военни са в Казанлък за провеждането на тематична конференция, отдадена на системите за отбрана на националната сигурност на страната.

Форумът е взаимен с Военната академия и е част от Втория народен събор на запасните офицери в България, чиято кулминационна точка е на следващия ден и в другиден . Патрон на събора е министърът на защитата на Република България Красимир Каракачанов.

Според военачалник Стойков, възобновяване на наборната работа би трябвало да стане наложително през провеждането на народен референдум . От Съюза на запасните имали предложение към ръководещите това да стане вероятно взаимно с локалните избори, само че предлагането останало без резултат.-->

" Поставяме този въпрос непрекъснато и ще продължим да го слагаме " , съобщи някогашният шеф на Генералния щаб на Българската войска. Оптималният период, съгласно о.з-та за наборната работа, който да важи за всички, бил 1 година.

От Съюза на запасните смятат, че 50:50 сред кадровите военни и наборната армия би трябвало да бъдат поделени отговорностите по обезпечаването на националната сигурност на страната и отбраната на популацията.  
 iStock/Getty Images
От Съюза на запасното воинство  упорстват да се възвърне Генералният щаб на Българската войска. Направено е и надлежно предложение пред Министерството на защитата.

Възстановяване на Глава 10 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, обвързвана със обществената политик в МО, за привличане на искащи да служат в армията и гарантиране на обществения статус на военните, както и нов „ таван “ от 560 лв. за включване на запасни военни във военните публични кухни, е друго искане на запасното офицерство.

" От управата на Съюза оповестиха, че е в напреднала фаза създаването на Закон за запасното воинство, който да бъде признат от Народното събрание ", заяви още военачалник Златан Стойков.
 

Запасните офицери се оповестиха и за по-дългосрочна Стратегия за развиването на българската войска, от порядъка на 15-18 години, както и за закрепен % от Брутният вътрешен продукт - 2%, за защита.

Близо 20 хиляди души е членската маса на запасните офицери и сержанти в България , като най-възрастният член е на 103 години - военачалник майор Иван Желев от Пловдив.

Официалното разкриване на 2-рия Национален събор на запасното воинство в България, е на следващия ден на Крънското ханче. Третият събор следващата година ще се организира в Ямбол.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР