Като „филм на ужасите" вътрешният министър Бойко Рашков определи кадрите

...
Като „филм на ужасите" вътрешният министър Бойко Рашков определи кадрите
Коментари Харесай

Рашков: Филмът на ужасите с полицаите-биячи е бил известен, но скрит

Като „ филм на ужасите " вътрешният министър Бойко Рашков дефинира фрагментите от митингите на 10 юли предходната година, на които се вижда полицейско принуждение над протестиращи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Рашков бе извикан на чуване в Народното събрание, с цел да даде пред депутатите детайлности за случая, откакто фрагментите от охранителните камери под колоните на Министерско съвет бяха обществено публикувани от особено основаната за случая парламентарна комисия.

„ Не е инцидентно, че протестиращите са били влачени зад колоните. Там са разчитали, че тази камера няма да работи или даже да работи, няма кой да даде тази информация. Голяма неточност. Тази камера е снимала какво се случва, записът се е съхранявал в НСО. Точно една седмица след случая е изтънчен от Столична дирекция на вътрешните работи и е получен. Всичко е било известно още тогава ", сподели още министър Рашков и добави: „ Този запис е бил в Министерство на вътрешните работи, тогавашният министър да каже крит ли е записът, или не е крит ".

Рашков акцентира, че инспекция е имало, само че тя е приключила без резултат, защото „ Столична дирекция на вътрешните работи се е самопроверявала ".
Трима от потърпевшите на миналогодишните митинги младежи - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова, участват в Народното събрание

„ Насилие явно е използвано и то непропорционално. Полицаите не просто са надхвърлили пълномощията си, а дейностите им граничат с закононарушение ", сподели още Бойко Рашков, който дефинира инспекциите по случая като повърхностни. Нещо повече, уточни вътрешният министър - един от служителите на реда е минал на работа в Бюрото по отбрана, което охранява основния прокурор.

„ Няма данни нито един от полицаите-биячи да е притеглен към наказателна отговорност ", сподели още Рашков, който напомни, че прокуратурата се засилва по случая една година по-късно, когато фрагментите излязоха нескрито. Прокурорът, който през 2020 година се е занимавал със случая пък към този момент е в Европейската прокуратура.

„ Един от арестуваните краткотрайно е изгубил схващане - в случай че това е правилно и открито със съдебно-медицинска експертиза, къде е административното наказване, къде е наказването по Наказателен кодекс? ", попита още Бойко Рашков от парламентарната естрада.

Той прикани да не бъде поставян знак за тъждество сред десетината служители на реда, участващи в фрагментите, във връзка на чиито дейности е днешното чуване, и останалите техни сътрудници, които си правят съзнателно работата.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР