Като експерти в областта на капиталовите пазари Иван Такев (в

...
Като експерти в областта на капиталовите пазари Иван Такев (в
Коментари Харесай

Маню Моравенов ще поеме ръководството на БФБ

Като специалисти в региона на финансовите пазари Иван Такев (в средата) и доцент Д-р Маню Моравенов (вляво) нееднократно са взимали отношение по настоящи проблеми в бранша

© Велко Ангелов Дългогодишният изпълнителен шеф на Българска фондова борса (БФБ) Иван Такев се отдръпва от институцията след 18-годишна кариера в нея. На негово място е препоръчан различен специалист по финансовите пазари - Маню Моравенов. Рокадата ще бъде гласувана на 17 септември.

Промяната

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В известие до вложителите от БФБ осведомиха за свикването на изключително Общо заседание на акционерите. На него ще бъде призната оставката на Иван Такев като изпълнителен шеф и ще се гласоподава номинацията на Маню Моравенов за управителната служба.

Решението за отдръпването на Такев от борсата е персонално и е обвързвано с желанието му да продължи професионалното си развиване в небанковия финансов бранш. Предложението за това кой да го замести е направено от Съвета на шефовете на борсата.

Иван Такев постъпва в БФБ на експертна служба през 2001 година, когато институцията е ръководена от Бистра Илкова и Виктор Папазов. През 2008 година се издига до изпълнителен шеф, а когато година по-късно тогавашният министър на финансите Симеон Дянков подхваща огромна смяна в ръководството на борсата, на Такев е гласувано доверие поради експертните му качества и резервира поста си.

Сред достиженията му като началник на пазара е внедряването на комерсиалната платформа на Xetra, връзките на българската борса със прилежащите в района, представянето на БФБ пред вложители на конгреси в чужбина. Според последния годишен доклад на БФБ за 2018 година като изпълнителен шеф на институцията Такев е получил хонорари в размер на 107 162 лева

Новият шеф на пазара

По предложение на Съвета на шефовете на БФБ идващият изпълнителен шеф на борсата ще се споделя Маню Моравенов. Той има 25-годишен опит в областта на финансовите пазари, недвижимите парцели и вложенията. Кариерата му е минала през Комисията по скъпи бумаги и фондове тържища, чийто правоприемник е Комисията за финансов контрол (КФН), 7 години е работил и в БФБ дружно с Иван Такев, по-късно беше и няколко години изпълнителен шеф на фондът за парцели " Феърплей пропъртис " АДСИЦ. Доц. доктор Моравенов е съавтор на Националния кодекс за корпоративно ръководство и е имал дейна роля в сектора през Асоциацията на сдруженията със специфична капиталова цел. През последните години Маню Моравенов се занимаваше с преподавателска и научна активност.

В подобаващ миг

Рокадата за БФБ идва в миг на застинала интензивност от страна на вложителите. За полугодието на 2019 година оборотът спада с над 45% до 150.6 млн. лева, а броят на покупко-продажбите е намалял със 17% до близо 24 хиляди Пазарната капитализация се сви с над 16% до 23.7 милиарда лева Резултатът за БФБ като обществено сдружение обаче е позитивен поради по-високите такси и усъвършенстването на разноските. За полугодието борсата регистрира 2.6 млн. лева доходи и чиста облага 1.5 млн. лева

" Моята визия за развиването на БФБ е тя да се трансформира освен във първокачествен и доходоносен, саморегулиращ се пазар на финансови принадлежности, само че също по този начин да добави стойност към процеса на набиране на капитал и ръководство на активи в България и района ", споделя в публично известие до медиите Моравенов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР