"Като дръпнем чертата – Делян Пеевски е един от най-проверяваните

...
"Като дръпнем чертата – Делян Пеевски е един от най-проверяваните
Коментари Харесай

Делян Пеевски - чист като сълза крупен данъкоплатец

"Като дръпнем чертата – Делян Пеевски е един от най-проверяваните хора в страната и един от най-чистите или има едни от най-хубавите юристи. Той може би е един от най-крупните данъкоплатци ". Думите са на ръководителя на комисията "Антикорупция " Пламен Георгиев, който описа в четвъртък за какво неговата институция е прекратила инспекциите против предприемача, медиен магнат и народен представител от Движение за права и свободи.
Срещу Пеевски в новата комисия "Антикорупция " бяха водени две инспекции. Едната бе по сигнал за необяснимо благосъстояние, импортиран от гражданско съдружие "Боец ", а другата - за спор на ползи поради импортирания от депутата-издател медиен закон.
Пламен Георгиев държеше всичко към тези инспекции да е транспарантно и описа доста детайлности за водените против Пеевски прокурорски инспекции и данъчни проверки. Оказва се, че той е проверяван без спиране от данъчни от 1 януари 2003 година до 31 декември 2017 година Срещу него са водени пет прокурорски инспекции. Той е бил обвързвано лице и с едно досъдебно произвеждане, което обаче е било водено против незнаен причинител.
Резултатът от цялата тази активност на страната е, че Делян Пеевски е изцяло чист пред закона.
Пламен Георгиев изясни: "Съдейки от предоставената от Националната организация по приходите информация, това лице е плащало големи налози и може би е един от най-крупните данъкоплатци в страната ".
Шефът на комисия "Антикорупция " добави, че не може да разкрие от кой момент Пеевски е толкоз огромен поданик, тъй като това е данъчна и осигурителна загадка.
По подигравка на ориста цялостното изчистване на имиджа на депутата от Движение за права и свободи се случи на 14 юни - тъкмо четири години след началото на митингите против избора му за началник на ДАНС.
През 2009 година той става народен представител за първи път. Тогава заявява два жилището и къща в София, купени в границите на три поредни години – от 2002 до 2004 година Първият апартамент е с два гаража и обща повърхност 220 кв.м. и е добит за 50 000 лв.. После той купува парцел от 45 кв.м. за 29 764 лв., а най-после си купува и къща с двор от 190 кв.м. за 77 500 лв.. Няколко години по-късно къщата към този момент ще бъде заявена с общата ѝ повърхност от 600 кв.м.
И до момента Пеевски заявява единствено тази недвижима благосъстоятелност. През 2009 година той заявява и прословутия си остарял "Опел " за 1000 лева През 2009 година медийният магнат и народен представител от Движение за права и свободи има спестени едвам 32 361 лв.. През 2010 година Пеевски заявява 33 000 лв. по сметките си, а през 2011 година те към този момент са 44 579 лв.. Произходът на парите е депутатската му заплата. През 2012 година сметката му набъбва до 61 635 лв., а обяснението е още веднъж депутатската заплата. От декларацията му излиза, че той живее много непретенциозно и даже съумява да заделя настрани. През 2013 година Пеевски е изхарчил част от спестяванията си, тъй като депозитите му понижават до 52 756 лв..
От човек, който има 17 000 лв. по сметките си към 2015 година, през 2017 година Пеевски към този момент публично е мултимилионер. В началото на 2018 година той има влогове в България за близо 7.8 млн. лв., 254 208 $ и 22 224 евро, както и влогове за 645 519 $ и 88 315 лв. в чужбина. Той заявява вземания за 56.5 млн. лв. от дял и продажба на дялове.
За последните три години Пеевски съумява да усили благосъстоянието си над 4800 пъти.
При все това депутатът явно води и безупречно счетоводство. Пламен Георгиев описа, че комисията "Антикорупция " е поискала от Пеевски документи за всички доходи и разноски през последните пет години. Той им ги изпратил по електронната поща и не е било намерено никакво противоречие.
Комисията "Антикорупция " не е разкрила и спор на ползи при Делян Пеевски, макар че той е огромен медиен притежател и внесе план за закон за медиите.
Институцията разгласи, че той няма частен интерес от този акт, защото законът не води до полза за него. Пламен Георгиев изясни, че законодателството планува само откриване на действителните притежатели в медиите и нищо друго.
Дефиницията за "частен интерес " в закона е следната: "Частен е всеки интерес, който води до полза от веществен или невеществен темперамент за лице, заемащо висша обществена служба, или за свързани с него лица, в това число всяко поето обвързване. "
В началото на февруари четирима депутати от Движение за права и свободи, измежду които и Пеевски, внесоха промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. Те плануват всички медии, а освен печатните, както до момента, да подават пред Министерството на културата информация за това кои са притежателите им.
Предвижда се да заявяват и всички доходи без тези от реклама и банкови заеми, т.е., финансиране от неправителствени организации, дарения и прочие
Така законът "Пеевски " не търси бистрота във връзка с банково финансиране на медии (какъвто е казусът със самата медийната група на Пеевски, основана с пари на банкрутиралата КТБ) или пък за медии, които не вършат постоянно дължимите осигурителни вноски към бюджета, както и за медиите, финансирани от държавното управление, от министерства и организации.
Това породи подозрения, че измененията целят да легитимират притежаваните или следени от Пеевски медии като "пазарни ". Проектът за промени в медийния закон към момента отлежава в канцеларията на Народното събрание, без да е прегледан от депутатите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР