Като дойде лятото и освен хубавите ваканционни дни, идва и

...
Като дойде лятото и освен хубавите ваканционни дни, идва и
Коментари Харесай

Полезни трикове за борба с комарите

Като пристигна лятото и с изключение на хубавите ваканционни дни, идва и казусът с комарите. Тази година той се оказа много сериозен, изключително в крайдунавските общини. Отпуснатите в допълнение 2 млн. лева за битка против комарите, може би, ще понижат популацията им тази година.
Експертите приканват гражданите да употребяват репеленти, за с цел да се предпазят от ухапвания, както и да се обличат в по-светли облекла. Но не звучи по никакъв начин успокоително, че при  80% от инфектираните със западнонилска тресчица няма забележими признаци . При останалите 20% от пациентите тя протича като летен грип.
Поради това, в случай че имате терзания след ухапването от комари, че отокът ви е огромен, зачервяването е по-силно от нормално, потърсете алерголог, персоналния ви доктор или ЦСМП. Безбройни са и бабините предписания, които се употребяват от епохи – пастата за зъби, пчелния мед или натъркване с кората на банан.
Етерични масла от мента, чаено дърво, евкалипт, индийско орехче и тимол са подобаващи за усмиряване на сърбежа, само че би трябвало да се употребяват единствено артикули, утвърдени за приложимост върху кожата и в умерени количества.
Амонякът е дейната съставна част в много артикули против ухапвания от инсекти. Той има ефикасни антибиотични свойства, които понижават подуването. Малко количество от него се смесва с вода и се разтрива върху кожата, макар че миризмата му не е доста приятна.
Сода за самун - би трябвало да се смеси с малко вода и се намазва върху мястото на ухапването. След това се оставя да постои известно време за по-добър резултат.
Лимонов сок или натъркване с резенче лимон -той е натурално средство, което оказва помощ за облекчение на сърбежа при захапване.
Всяка уважаваща себе си стопанка постоянно има аспирин вкъщи си. Аспиринът може да помогне като се раздроби и се приложи локално. Препоръчва се хапчето да се стрие с лъжица и да се добави вода, с цел да се образува кремообразна консистенция, която по-късно се ползва върху кожата.
Днес ще стартира планувано авиационно отнасяне от Козлодуй. Ще бъдат обхванати обитаемоте места наоколо - Хърлец, Гложене, Бутан и Крива бара.
Обработката ще се извърши върху по-голяма част от растителността, за повишение попадането на препарата върху възрастните форми на комарите и по този начин да се приключи виталният им цикъл.
Съгласно член 4, алинея 1, т. 1 от Наредба № 13 от 26.08.2016 година за ограниченията за опазването на пчелите и пчелните фамилии от отравяне и методите за осъществяване на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни действия, авиационното отнасяне ще се реализира от изгрев слънце до 10:00 часа.
Във Видин и обитаемоте места по поречието на река Дунав на 4 юли вечерта бе направена последната имагоцидна обработка против комари за тази седмица. При удобни метеорологични условия, до края на месец юли, следва още една имагоцидна аерозолна обработка , както и две дезинсекции и дезинфекции на детските площадки във Видин.
„ В Оряхово е осъществено наземно отнасяне 2 пъти ", сподели кметът Росен Добрев. Очакваме новата седмица да се извърши и в нашата община авиационно отнасяне. "
Най-сериозно е ситуацията в Община Козлодуй . Въпреки че се правят обработки на града и близките села, казусът с комарите не е решен. Местното население се пробва да се оправи с популацията и стартират да пръскат с препарати към домовете си и общите площи.
Ето защо моли един от жителите на града Илин Димитров. „ Молбата ми към вас е, дано всеки задели 7-8-10 лв. , да вземе препарат и да отдели 15 минути като третира зелените площи към блока, къщата или гаража си. По този метод съумях тази година да се спася от кърлежите и системата сподели, че работи. Третирането би трябвало да става вечер след залез слънце, с цел да не тровим пчелните фамилии . Ще ви бъда откровено признателен, в случай че се присъедините към дейностите ми! ”, написа мъжът в обществената мрежа фб.
От Регионалната здравна ревизия във Враца успокоиха жителите,че във всички 10 общини се правят дезинфекции и ларвоцидни обработки.  Тези мероприятия са почнали още напролет и ще продължат, според от атмосферните условия, до късна есен.
„ Повишена е полулацията на комари в общините Козлодуй, Бяла Слатина и Хайредин ”, сподели контрольор Иван Борисов от РЗИ Враца. „ Имаме 3 сигнала за нараснала бройка в тези общини. Няма заплаха за популацията на област Враца. Няма записано заразно заболяване, породено от ухапван е на комари ”, посочи Борисов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР