Като дойде лято и в много български селца и градове

...
Като дойде лято и в много български селца и градове
Коментари Харесай

Защо и след 30 години хиляди българи по вода ходят, но жадни стоят

Като пристигна лято и в доста български селца и градове настава безусловно суша - вода няма с дни и седмици в цели региони. Както е известно красивата ни страна не е измежду международните безводни региони, само че заради систематични и дългогодишни неверни управнически решения, прекачване на отговорностите от екоминистерството към Министерство на регионалното развитие и назад, безучастие на управляващите от над три десетилетия, българите вървят жадни по вода и заплащат скъпо, съобразна приходите си, за тази услуга.

Жителите на едно село край Павликени - Караисен излязоха на митинг и дадоха обещание да затворят някой основен път, в случай че безводието, обезпечено им от чиновническо безхаберие, продължава там, стана ясно от репортаж на бтв. Подобна е обстановката и в Сливенското село Чинтулово, в дузина села във Врачанско, в Шуменско, в Пернишко, Търговище, Ловеч, Монтанско и къде ли още не. Там по 12 часа, а от време на време и по цели дни няма никаква вода, а като пристигна, тече не златната, а калната. В места с нарушено водоснабдяване живеят 116 951 души, демонстрират настоящите данни към края на миналата година.
На воден режим са поданици на 5 града (83 037 засегнати) и 99 села (33 914 наранени жители).

Управляващите над три десетилетия подценяват тежката проблематична обстановка във "ВиК " бранша. Разчита се на това, че операторите сами ще се избавят с парите, които жителите заплащат за услугата. В някои от огромните градове бяха вложени средства в построяването на пречиствателни станции.

"Ви К " бяха оставени от страната на самотек, сами да се оправят

с подмяната на остарялата, амортизирана, тук-там даже разнебитена до основи мрежа - както на водопроводите, по този начин и на каналите. Управите им се оправдават, че парите, които ние, простосмъртните ползватели плащаме през цената на водата, им стигат единствено с цел да си покриват оперативните разноски. Това с думи елементарни значи, че имат средства единствено за заплатите там и за премахване на повреди. Те пък са прекомерно чести, защото прекомерно малко от старите съоръжения бяха заменени с нови. Цялата мрежа, с цел да бъде заменена, са нужни близо 3 милиарда лв., са пресметнали специалистите в сектора. За течовете и прахосването на близо 60 на 100 от питейната вода, от дълго време е ясно.

Не е ясно обаче за какво държавните управления в България си презират жителите,

и от нито едно до момента не са оценили значимостта на другояче живителната течност - водата и опцията тя стига по един цивилизован и комфортен метод до хората, които по този начин и по този начин си заплащат скъпо и прескъпо за нея. Тъй като инфраструктурата в този бранш е подземен, наподобява и управниците на страната до момента са считали, че като не се вижда, не е неотложно да се сменя и ремонтира. Ако стигнат парите затова- може, но не е неотложно - това е трийсетгодишното порочно мислене на всеки овластен от държавните управления шеф в бранша. Затова жадните консуматори през днешния ден признават всеобщата управническа отпадналост на серия от разноцветни ръководители в ресора през годините.

Инж. Иван Иванов: Новият тръбопровод е единственото дейно решение на рецесията в Перник

Безпрецедентната рецесия с водата в Перник докара 1 милиард лв. за "В и К " бранша

Толкова пари заетите в тази област настояват, че в никакъв случай не са им били предоставяни за огромни подмени и поправки. Големите едноименни сдружения след всичките административни промени, са благосъстоятелност на страната, напълно малко са общинските, а концесията в София е неповторима по рода си. За да се вземат пари от Европейски Съюз се изисква един оператор да покрива потребностите на една област. Цялата инфраструктура обаче е благосъстоятелност на общините. Поради това се наложи да се сътвори Асоциация на общините, които подписват контракти с "В и К " операторите, обединени в холдинг със същото име. Тази комплицирана скица, направена на правилото за какво да е просто като може да е комплицирано, хептен обърка хората. Те не знаят към кого да се обръщат при повреди, а от всички изброени тук структури ги разиграват като маймуни, обяснявайки им че те не носели отговорност и препращайки ги от гише на гише и от ведомство във ведомство.

25 на 100 от популацията в България няма канализации

има и огромни градове без пречиствателни станции. В това число е и София - Южната дъга и част от Банкя. Отговорност по тази причина носят, несъмнено, държавните управления на България, които обричат своето население на безводие, на лошокачествени услуги, за които заплащат скъпо, по отношение на приходите си. Има ли да вземем за пример рационално пояснение за непремерени и голословни разноски за партийните дотации, за градежите на други недотам значими уреди, спрямо такива за водата и каналите?! Преди време някогашният министър председател Иван Костов  Иван Костов През 1967 година приключва приблизително обучение в 18-о СПУ " Кирил и Методий " (СОУ " Уилям Гладстон " ) - означи, че водата е проблем на националната сигурност, защото от неналичието ѝ страдат хората, екосистемата и промишлеността. И е тъкмо по този начин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР