Като дойде коронавирусът и Висшата лига спре, Ливърпул отново няма

...
Като дойде коронавирусът и Висшата лига спре, Ливърпул отново няма
Коментари Харесай

Кой ще е шампионът, ако Първа лига спре: въпроси, хипотези и малко отговори

Като пристигна коронавирусът и Висшата лига спре, " Ливърпул " още веднъж няма да е първенец.

Още отпреди повече от месец футболни ентусиасти се майтапят на гърба на алените от " Анфийлд ", които решително вървят към първата си купа в Англия от три десетилетия.

Но в случай че сходна задявка преди седмици звучеше по-скоро като опит за заяждане, то сега картината е друга. Спирането на шампионатите в Италия и Испания слага на масата доста въпроси.

Кой ще е първенец или ще има нулева година? Ще има ли притежател на купата? Кой ще играе в евротурнирите? Кой ще се изкачи в елита?

Ръководителите на българския футбол също следва да имат в съзнанието си тези въпроси и да мислят за отговорите им, защото хипотезата, че в един миг шампионата може да спре, въобще не е неприемлива.

От БФС и " Футбол про медиа ", която посредничи в договорката за телевизионните права, обявиха пред " Дневник ", че досега няма диалози по тематиката за възможното прекъсване на шампионата и за следствията.

" Ние обсъждаме обстоятелства и следваме решенията на министъра на опазването на здравето ", сподели изпълнителният шеф на БФС Борислав Попов. По думите му сега се продължава по последните разпоредби и мачовете ще се играят, само че без фенове.

Хипотези на хоризонта

До момента в Първа лига са се изиграли 24 кръга, като има и един отсрочен мач - този сред " Арда " и " Лудогорец ". Срещата в Кърджали не се игра по стратегия, защото след гостуването си на " Интер " в Милано първенците бяха сложени под карантина.

 Кой ще е първенецът, в случай че Първа лига спре: въпроси, хипотези и малко отговори
© LAP.BG

До края на постоянния сезон остават два кръга, след което Първа лига навлиза в плейофна фаза.

" План най-малко за нас е да се изиграят тези два кръга и по-късно да преценим. Това ще ни даде опция да имаме по-правилна преценка, в случай че се наложи, защото всички тимове ще са играли по два пъти между тях при разменено посещение ", сподели изпълнителният шеф на " Футбол про медиа " Атанас Караиванов пред " Дневник ".

" Хипотетично при нужда можем да отложим най-много два-три кръга, с цел да приключим сезона до края на май. Но по-късно биха се появили доста други въпроси, които ще зависят от УЕФА ", продължи той.

УЕФА разгласи, че на 17 март ще разисква с националните федерации въпросите към провеждането на вътрешните шампионати, евротурнирите и Евро 2020, което би трябвало да се играе от 12 юни до 12 юли в 12 разнообразни страни.

Фотогалерия: Емоционалният пловдивски край, донесъл историческа купа на "Локомотив " >

Въпросите

- Кой ще е първенецът и кой изпада

Търсещият деветата си поредна купа " Лудогорец " към този момент е сигурен победител в постоянния сезон. Шампионът е безапелационно отпред, като води с девет точки пред преследвачите си " Локомотив " (Пловдив), " Левски " и ЦСКА, само че има и мач по-малко.

" Витоша " (Бистрица) е финален с шест точки и е на 12 от " Дунав ", като няма по какъв начин в границите на постоянния сезон да мине по-напред. Според регламента от този сезон към този момент последният тим след плейофите изпада непосредствено, без да взе участие в баражите.

В актуалната разпоредба за шампионатите няма текст, който да преглежда догадка какво става при вероятно прекъсване на сезона и неспособност за доиграването му, уточни Караиванов. " Най-близкото, което има като текст, е обвързвано с предходни отказвания на тимове по време на сезона. В наредбата написа, че в случай че тимът е изиграл мачовете си през есенния полусезон (до края на календарната година) и се откаже по-късно, то резултатите му се признават и до края му се присъждат служебни загуби. "

- Кой печели купата и кой играе в Европа

Ако наподобява разумно при прекъсване на сезона " Лудогорец " да бъде избран за първенец, то по-тежкият въпрос би бил обвързван с битката на преследвачите му за местата в евротурнирите, както и конкуренцията за Купата на България, в която са миналогодишните финалисти " Локомотив " (Пловдив), " Ботев ", ЦСКА и " Левски ".

В момента вторият и третият от Първа лига играят в Лига Европа. Същото важи и за носителя на Купата на България, само че остава отворен въпросът дали при вероятно отменяне на Купата на България, страната ще може да употребява третата си квота за Лига Европа за идващия сезон.

Тук към този момент се чакат решенията на УЕФА за вътрешните шампионати, евротурнирите и Евро 2020. " Може да се появи вид шампионатите да се завършат през юни, само че би трябвало да се знае, че нашите тимове стартират присъединяване си в евротурнирите още през юли ", добави Караиванов.

Интересно е и кой ще завоюва битката за влизане в елита. Водач във Втора лига е ЦСКА 1948 с три точки повече от " Септември ", който обаче е с мач по-малко.

Въпроси, хипотези и вероятни отговори има доста, само че сега БФС изчаква и не е обсъждал тематиката. " Ако се наложи, бързо ще вземем решение ", сподели Попов.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР