Като доказателство за правото си да нахлуе в Украйна Русия

...
Като доказателство за правото си да нахлуе в Украйна Русия
Коментари Харесай

НАТО бомбардира Югославия, Путин - Украйна. Едно и също ли е?


Като доказателство за правото си да нахлуе в Украйна Русия употребява събития, с които да покаже, че и други в миналото и някъде са правили нещо сходно. Тук Москва привежда като мотив войната в Косово. Има ли прилики?

Стратегията, учредена на довода „ вие първи го сторихте “, е несъстоятелна и детска. Паралелът е умозрителен. Той е детайл от пропагандните средства, имащи за цел да снемат най-малко част от отговорността на съветската страна за.

Зверства против цивилни жители? Не и в днешна Украйна.

Решението за въздушните удари над Югославия беше взето след клането в Рачак през 1999 година. Там силите на реда на избиха десетки цивилни, измежду които немощни старци и деца. Атаките против цивилни косовски албанци от страна на югославските публични и паравоенни елементи и данните за зверства обаче съществуваха от доста по-рано. Бомбите на НАТО са отблъскващ епизод от историята на Европа и цивилизацията. Но не НАТО смъкна Милошевич, сториха го сърбите на избори през есента на 2000 година.
Редакцията предлага
От съветска страна на няколко пъти се показваха известия за убийства на рускоговорящи хора в интернационално непризнатите ДНР и ЛНР. Известно е обаче, че при редовно нарушение на човешките права съществуват интернационалните институции, които са в положение да реагират. До тях и до момента няма подадени сигнали, а фактологията сочи, че към принуждение в всеобщ мащаб протяга ръка не украинската власт, а съветските военни.

Денацификация и секрети лаборатории? А къде са обстоятелствата?

От днешна Украйна няма и никакви доказателства за потребност от „ денацификация “ и „ демилитаризация “ – единствените оръжия на териториите на непризнатите ДНР и ЛНР са съветски, пристигнали по заповед на московското държавно управление дружно с пратени от Русия военни в униформи без опознавателни знаци, наричани „ зелени човечета “ от украинските управляващи. Отсъства версия, мотивираща външна интервенция за отбрана на човешки права. Факт е, че през днешния ден бежанската вълна не се насочва към земите на самонареклите се „ спасители “, а в посока, противоположна на тази, от която идват те.

На 10 март 2022 година Кремъл прибави и още един мотив: офанзивата над Украйна има за цел ликвидирането на, което било предопределено да поразява единствено представители на славянските етноси. Фактически доводи за това не съществуват, заради което цялата история звучи неуместно и в унисон с тайните теории.

Как бе уредено Косово след войната? И по какъв начин това стана в Крим?

Следвоенното ръководство на Косово беше поето през лятото на 1999 година от интернационална задача, която имаше за цел да сътвори институции и да обезпечи прехода към упования нов политически статут. Процесът продължи съвсем 9 години, в които дълго и несполучливо беше издирван разговор с Белград. Приети бяха значими интернационалните документи, определящи бъдещето на Косово като индивид на интернационалните връзки (Резолюция 1244, Планът „ Ахтисаари “ и др.). За всичкото това време косовският институционален ред се появи и израсна във тип на подкрепено развиване.

Разрушения в сръбския град Чачак след бомбардировките на НАТО (5.4.1999)

Присъединяването на Крим беше спретнато за десетина дни. Нямаше никакъв разговор, а едностранно решение, подбудено от Москва. Международната общественост не бе позволена под никаква форма да взе участие във вземането му. Резолюцията за обособяване от Украйна беше утвърдена от кримския парламент два дни преди референдума и под дулата на въоръжени съветски и проруски сили. Как ли щеше да бъде решена конфликтната обстановка, която би зародила, в случай че резултатът от допитването беше излязъл несполучлив за Москва?

Правов ред и институции

През декември 2007 година в Косово беше назначена и интернационална юридическа задача, подпомагаща основаването на правов ред, съответен на европейския опит и отговарящ на чувството за правдивост. Съдействието в сферите на митниците, полицията и съда – чувствителни системи, белег за суверенитет, беше признато от косовските управляващи и остана в действие с намаляващ размер пълномощия до 2021 година – повече от десетилетие след появяването си.

На кримска територия не бяха позволени никакви интернационалните институции. Местни по този начин и не се родиха – украинските бяха сменени принудително и за рекордно къс период с съветски. Никой не си е представял сюжет, друг от авансово програмираното присъединение към Русия, тъй като такава опция не беше позволена. Демократичната многобройност на избора беше изначално анулирана.

Прекрояване на държавни граници

Промяната на държавни територии в днешна Европа се счита за форма на принуждение и е окачествена като извънредно неприемлива. Допуска се единствено по изключение. Живеем с свободен свят, в който несъгласните с даден политически план могат да потърсят реализацията си в друга страна. Митът за етнически чисти земи от дълго време е разгласен за парадокс.

Прекрояването на страни се приема с голяма опозиция, даже и след съкрушителни доводи, като този за използване на геноцид. Хърватия се роди след Вуковар. Босна – не след, а след Сребреница. За Косово раждането на държавността беше разследване от Рачак.

Ударите на НАТО имаха за цел да прекратят всички кръвопролития, тъй като кланета над мирни поданици бяха осъществени и от страна на косовските албанци. Жертвите бяха от всички страни. В Украйна спорът също не пощади никого.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР