Като дете, израснало в неприветлив съветски апартамент-комуналка, Владимир Путин бил

...
Като дете, израснало в неприветлив съветски апартамент-комуналка, Владимир Путин бил
Коментари Харесай

Путин на власт: от бедняшките улици до Кремъл


Като дете, израснало в необщителен руски апартамент-комуналка, Владимир Путин бил буйно момче, което мечтаело да стане боен или авиатор, и по тази причина старателно упражнявал бойни изкуства, а един път нахакано влезнал в един офис на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и попитал по какъв начин може да стане разузнавач.

Като водач на Русия през 21-и век той е олицетворение и на двете пристрастености: хвърли се в борба против чеченските бунтовници, ръководеше анексирането на Крим, а в този момент се твърди, че стои зад една масирана и потайна акция за подкопаване на американската народна власт.

Съобщението, което направи, че ще се кандидатира за четвърти мандат като президент, идва много късно - малко повече от три месеца преди изборите на 18 март, само че надали е изненада. В случая индивидът и постът му са неделими.

Като водач на Русия от края на 1999 година (той смени президентския с премиерския пост за 4-годишен интервал сред 2008 и 2012 година, само че все пак явно бе мощната фигура в ръководството) Путин очевидно харесва да е в светлината на прожекторите. Вече на 65 години, той заобикаля привичните си преди демонстрации на физическа форма и мъжкарство - да вземем за пример гол до кръста на кон, само че продължаващите часове наред негови годишни конференции и диалози онлайн в ефира с народа са израз на активност и дисциплинираност. Той към момента обича да се развлича, играейки хокей на лед, въпреки че един път самичък квалифицира пързалянето си като " крава на лед ".

Малко политици, в случай че въобще има такива, са успявали по този начин бързо да излязат от сянката и да застанат в центъра на вниманието в страната и в чужбина. Преди да бъде посочен за министър председател от президента Борис Елцин през август 1999 година, той оглавяваше Националната работа за сигурност (ФСБ) - една от организациите наследнички на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), което единствено по себе си не е пост с необятна гласност.

Много наблюдаващи го смятаха за човек от " сивата маса ", като насмешливо намекваха, че службата му за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в другарската територия на Източна Германия е индикатор, че
не е бил доста сръчен като разследващ сътрудник. Елцин сменяше министър председателите в тревожно движение и Путин можеше да се окаже просто последният на ветровития пост.

Но още идващия месец той обърна внимание върху себе си, когато, разяснявайки в ранния стадий на втората чеченска война, сподели: " Ние ще преследваме терористите на всички места.. Извинете ме, само че в случай че ги хванем в тоалетната, ще ги натикаме в нужника на двора ". С твърдостта си, с мачовския си недодялан език тази забележка като че ли разкриваше същността на Путин, образувана в младостта му.

Когато внезапно се въздигна до и.д. президент след оставката на Елцин, езикът му стана по-префинен, само че държанието му си остана все по този начин безкомпромисно. " Искам да предупредя, че всевъзможни опити да се нарушават съветските закони... ще бъдат уверено смазвани ", сподели той с една ръка върху бюрото, изглеждайки като лихвар, разправящ се с клиент извършител.

Путин е роден на 7 октомври 1952 година в семейство на фабричен служащи в Ленинград, в този момент Санкт Петербург - град, в който са живи спомените от ужасяващите премеждия по време на близо 900-дневната нацистка обсада през Втората международна война. Един от по-големите братя на Путин е умрял от дифтерит по време на блокадата, а другият е умрял няколко месеца след раждането. Според " От първо лице " - книга с изявленията, оповестени откакто той стана и.д. президент, Путин и неговото родители са живеели в комуналка с беден общ клозет на етажа.

Путин споделя, че в отговор на тези сложни условия е станал дете- " гамен " - едно от малцината в учебно заведение, което не било признато за октомврийче (пионерче). Той съумява да укроти нападателните си пристрастености посредством занимания с бойни изкуства - спорт, който практикува с голяма ненаситност до късна междинна възраст.

Като младеж Путин кандидатства за работа в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - евентуално повече от авантюризъм, в сравнение с по идеологически съображения, и съумява, откакто приключва право в Ленинградския университет през 1975 година

Той работи в контраразузнаването, следи чужденци в Ленинград, а през 1985 година поема поста си в Дрезден. Завръща се в Ленинград през 1990 година и стартира работа при реформаторския кмет на града Анатолий Собчак. Напуска Комитет за Държавна сигурност (на СССР) година по-късно, на втория ден след несполучливия опит за прелом против руския водач Михаил Горбачов, който бе подсилен от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

През 1983 година Путин се оженва за Людмила Скребньова - стюардеса в Аерофлот, която след това става академични учител по немски. Тридесет години по-късно двамата се появяват по държавната телевизия и в видимо инцидентно изявление афишират, че се развеждат с аргумента, че Путин е прекомерно предан на работата си, с цел да бъде грижлив брачен партньор.

Въпреки слуховете за негов флирт с красива известна гимнастичка, Путин се показва пред аудитория като честен и въздържан човек. Той рядко е виждан с чаша водка и в действителност съвсем не пие.

Въпреки някои изказвания, че е натрупал голямо благосъстояние, той не показва усет към показност и лукс отвън позлатените зали на Кремъл. Публичният му облик е на застаряващ, усъвършенстван вид на тогавашния несдържан младеж от неприятен квартал на града, цялостен с решителност да се постанова.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР