Като член на правителството аз подкрепям неговото решение да няма

...
Като член на правителството аз подкрепям неговото решение да няма
Коментари Харесай

Ананиев: Подкрепям решението да няма болница, която да създава специални привилегии за политическата класа

Като член на държавното управление аз поддържам неговото решение да няма болница, която да основава специфични привилегии, по-особени условия, за лекуване на политическата класа и на някои държавни чиновници, които заемат високи длъжности в държавната администрация. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание при първото гласоподаване на Законопроекта за изменение на Закона за лечебните заведения.

„ Държавата е вложила стотици милиони левове за техника, инсталация, материална база и поправки в болница „ Лозенец “ и всичко това би трябвало да бъде употребено от целия български народ “, уточни Ананиев, цитираха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

В изявлението си министърът посочи, че по тематиката с бъдещето на болница „ Лозенец “, в подтекста на претекстовете, декларирани от държавното управление, е извършена сериозна полемика. Дебати са водени както в Комисията по опазване на здравето, с академичното управление на Софийския университет, с преподавателите, с работещите в болничното заведение и със студентите, които се образоват в Медицинския факултет на Софийския университет, по този начин и с редица организации, включително и на пациентите.

„ Останах с убеждението, че в действителност тази болница, имайки поради нейното историческо развиване, нейния теоретичен капацитет и базите за образование, би трябвало да премине като университетска болница към Софийския университет. Търговският темперамент на лечебното заведение ще разреши в него да се лекуват жители от цялата страна, с друг професионален и здравен статус, а това ще даде опция на студентите да покачат качеството на своето образование “, беше безапелационен Ананиев.

„ Ето за какво ние се отхвърляме от претекстовете да използваме болница „ Лозенец “ като основа за основаване на детска болница и предлагаме тя да стане университетска болница към Софийски университет “. Това посочи министърът, като акцентира, че сред първо и второ четене на законопроекта ще бъдат препоръчани текстове, които софтуерно да покажат по какъв начин болница „ Лозенец “ от вторичен разпоредник с бюджет ще се трансформира в комерсиално сдружение, а след това и в университетска болница към СУ „ Св. Климент Охридски “.

Кирил Ананиев пое ангажимент изискванията, разпоредбите и правилата, при които ще работи лечебното заведение да бъдат същите, при които работят лечебните заведения-държавна благосъстоятелност, както и да бъде обезпечено високо качество на диагностично-лечебната активност и модерно образование на студентите, отговарящо на европейското и международно ниво.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР