Като член на Комисията по външни работи в ЕП, Елена

...
Като член на Комисията по външни работи в ЕП, Елена
Коментари Харесай

Елена Йончева: Кампанията за изкуствения характер на коронавируса може да има много сериозни последствия за Европа

Като член на Комисията по външни работи в Екологичен потенциал, Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, изиска европейските институции да проучват по-задълбочено въпроса с огромно тиражираната акция за изкуствения генезис на ковид, създаден в лаборатории по секрети държавни стратегии.
„ Подобни изказвания имат за цел демонизиране на съответни страни и в бъдеще могат да бъдат употребявани за политически и стопански напън “, разяснява тя. „ В момента сме очевидци по какъв начин такива обвинявания се разменят сред Съединени американски щати и Китай даже от държавни чиновници от двете страни. Такива обвинявания са извънредно рискови, тъй като могат да бъдат употребявани като мотив за експлоадирането на нова серпантина от политическо опълчване и даже да доведат до стопански наказания, както и налагане на ограничавания във финансов проект. Двете страни са едни от най-важните сътрудници за Европейски Съюз с голямо значение за европейския ни пазар и стопанска система. Европейски Съюз има годишен оборот от 616 млрд.евро със Съединени американски щати и 560 млрд.евро с Китай. При допустимо отрицателно развиване Европа може да се окаже несъзнателно въвлечена в сходна акция и да следва решения, върху които няма справедлив надзор “, уточни още тя.

Йончева акцентира също по този начин, че в този сериозен миг Европейски Съюз би трябвало да се опълчи на едностранни комисии или следствия и да се придържа към интернационално приетите механизми с присъединяване на европейски експертни групи с цялостен достъп до информацията. Европейски Съюз би трябвало да има ефикасна опция за лична оценка и въздействие върху заключителните решения. Евродепутатът се ангажира да следи въпроса от близко, като уточни, че към този момент е поискала от висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи, Жозеп Борел, спомагателна информация по случая.

Безпрецедентната обстановка, наложена в доста страни в резултат на пандемията от ковид, сложи с още по-голяма мощ нуждата от дейно противопоставяне на разпространяването на подправени вести и потреблението на медиите за дезинформация. В последните месеци станахме очевидци на голям брой образци в тази посока - от разпространяването на погрешни здравни препоръки до тиражирането на редица тайни теории. Част от дезинформационната акция беше ориентирана и към ролята на Европейски Съюз и поддръжката, която се дава на обособените държави-членки. Всичко това накара европейските институции да извърнат по-голямо внимание на казуса.

Припомняме, че предходната седмица Европейската работа за външна активност (ЕСВД) популяризира обстоен отчет по отношение на дезинформационните действия, свързани с пандемията от COVID-19. В отчета се установи забележителен брой координирани дезинформационни акции за разпространяване на погрешна здравна информация в границите на Европа, както и съществуването на голям брой тайни теории и изказвания, че единствено властническите политически системи – а не демокрациите – са в най-хубаво положение да се оправят с актуалната рецесия. Докладът провокира плевел спор в Европейския парламент.

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР