Като че ли усилията на здравния министър са насочени към

...
Като че ли усилията на здравния министър са насочени към
Коментари Харесай

Акад. Дамянов от БАН: Изкриви се моралът на лекарите, разстреляхме здравния модел

Като че ли напъните на здравния министър са ориентирани към здравноосигурителния модел, който той смята за изцяло привършен, само че този модел ние самите поредно го разстреляхме. Тази позиция изрази в предаването „ Нещо повече “ акад. Дамян Дамянов, завеждащ Секция „ Медицински науки “ в Българска академия на науките, основател на социална полемика в Българска академия на науките за финансирането на болничното опазване на здравето.

Относно заложения преди години модел на лечебните заведения като търговски сдружения Дамянов акцентира, че това е изкривило морала на лекарското съсловие: Нещата потеглиха напълно в комерсиална посока, а това, в продължение на 15-20 години, съумя да преобразува мисленето на лекарите в посока на комерсиално мислене, а младото потомство въобще израсна единствено в тази режисура. И затова нашите пациенти станаха не пациенти, а клиенти и прекомерно постоянно ги виждаме като клинични пътеки с избрана цена. Здравето го превърнахме в стока.

Разхищения на средства в опазването на здравето има доста, означи още акад. Дамянов. По думите му, броят на лечебните заведения изрично би трябвало да бъде понижен и е нужна проверка на казуса с клиничните пътеки.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР