Като че ли единството на европейските страни по въпроса за

...
Като че ли единството на европейските страни по въпроса за
Коментари Харесай

Бунт на европейския климатичен кораб

Като че ли единството на европейските страни по въпроса за енергийния преход се разпадна като къща от карти. Няколко страни по едно и също време желаеха отстъпки и забавяния от изпълнителните органи на Европейския съюз за реализиране на въглероден неутралитет, по отношение на което незабавно влязоха в несъгласие с решенията на Г-7 и европейските проекти в региона на „ зелената “ сила.

Проблемите в стопанската система на Европейски Съюз коренно понижиха способността на страните да финансират огромно създаване на " зелена " инфраструктура. Изградените по-рано проекти и тактики не регистрират нито военния спор на европейския континент, нито огромна енергийна рецесия, нито също толкоз огромното преселване на европейската промишленост през океана.

Онзи ден “Блумбърг ” разгласи неуспеха на опитите на Европейски Съюз да усили внезапно мощността на вятърната сила, с цел да компенсира съветските газови доставки. Според обявата главният проблем при построяването на офшорни вятърни турбини е желанието по едно и също време да се усили продуктивността на вятърните турбини и да се понижат излъчванията на въглеводороди в атмосферата. Това е още една проява на несъответствието и несъвместимостта на европейските проекти с действителността.

Европейската администрация продължава да слага строги климатични условия към промишлеността и стопанската система, макар внезапното утежняване на положението на нещата в обособените страни и в Европа като цяло. Вече съвсем година главната цел на енергийния преход е да се компенсират съветските енергоносители, които са излезли от обращение в Европейски Съюз. Междувременно едно общество, напомпано през последните няколко години от истерична климатична агитация, изисква понижаване на въглеродните излъчвания, а освен построяването на нови електроцентрали. Колективната Грета Тунберг слезе от екраните, само че остана в главите на европейците.

И в този момент Италия на последната среща на високо ниво на Европейски Съюз, посредством устата на своя министър председател Джорджа Мелони, декларира невъзможността да „ помогнем на околната среда, като унищожим нашата промишленост “. Рим настоя Европейската комисия да смекчи проектите за последователно унищожаване на моторите с вътрешно горене, възстановяване на енергийната успеваемост на постройките, както и задачите за понижаване на излъчванията в атмосферата. В същото време Италия има намерение да продължи да финансира планове за рандеман на газ, развиване на инфраструктурата за превозване и предпазване на нефт и петролни артикули.

В Италия актуалната енергийна рецесия добави освен проблеми, само че и благоприятни условия. Преминавайки към доставки на газ от Северна Африка, по-специално Алжир, Рим има намерение да печели от енергийна инфраструктура посредством продажба на нефт, газ и услуги за доставката им до съседите в Европейски Съюз.

Бунтът на европейския енергиен транспортен съд беше подсилен и от Испания, по-точно от испанските енергийни компании. На скорошна енергийна конференция в Хюстън ръководителят на испанската компания “Репсол ” Хосе Йон Имаз не се свени, когато разказа европейската администрация. „ Това, което Съединени американски щати имате, е морков, това, което имаме в Европа, с цел да стартираме енергийния преход, е сопа “, сподели ръководителят на “Репсол ”. „ Морков “ той назова американския закон за понижаване на инфлацията, който включва дотации от съвсем 400 милиарда $ за „ зелени “ планове на компании, регистрирани в Съединени американски щати. И в този момент “Репсол ” ще бъде една от многото европейски компании, които ще реалокират индустриалните си мощности от другата страна на Атлантика.

В края на ноември Дубай ще бъде хазаин на годишната конференция на Организация на обединените нации за изменението на климата - COP 28. След нея ще бъде допустимо да се реши вероятностите и трендовете на енергийния преход в света и Европа. Но към този момент е явно, че стремежите на европейската администрация са в очевидно несъгласие с действителното положение на нещата в света. Забележителна детайлност е, че за ръководител на COP 28 е назначен дългогодишният шеф на петролната компания АДНОК и министър на промишлеността на ОАЕ Султан Ахмед Ал Джабер. Съгласете се, началник на петролна компания, оглавяващ срещата на върха за климата, на която се разисква изоставянето на изкопаемите горива, е нещо иронично.

Да обобщим. Бюрократичните структури на Европейски Съюз ще продължат да оказват напън върху страните от Стария свят, ограничавайки вложенията в нефт и газ и евентуално в нуклеарна енергетика. Държави със мощни запаси за лобиране, като Германия, ще упорстват за компромисни разновидности при използването на политики за въглеродна индиферентност.

Например, на немската автомобилна промишленост е позволено да продължи да създава дизелови мотори, при изискване че към дизела се добави зелен водород. Което от своя страна ще наложи построяването на повече електролизатори, които употребяват сила от слънчеви и вятърни централи. Не се знае дали подобен компромис ще помогне на немската автомобилна промишленост да остане в Европа, отказвайки да се реалокира в Съединени американски щати или Китай.

Някои от непокорните страни – като Италия и Испания – с присъщия си южняшки манталитет просто ще подценен използването на директивите на Европейски Съюз, като се базират на стопански проблеми, бюрократични компликации и впрочем. Най-бедните страни получатели на помощ от Европейски Съюз, които нямат лична развита промишленост, ще би трябвало да се примирят с намаляването на дотациите от общоевропейския котел.

Може да се допусна, че най-трудно ще е на Франция. От една страна, един от водачите на Европейски Съюз с развита индустриална база може да лобира за концесии за себе си в наднационални структури, само че не разполага с задоволително административен запас за това. Освен това Париж води дълга и упорита битка за опазване на нуклеарната си промишленост и класифицирането ѝ като „ зелена “. Засега не му се получава.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР