Като че ли две бомби гръмнаха този месец – първата

...
Като че ли две бомби гръмнаха този месец – първата
Коментари Харесай

Юрист: И на сценаристите на филма „Гешев“ все още не им е ясно кой ще го наследи

„ Като че ли две бомби гръмнаха този месец – първата беше в Деня на труда беше онази в местността Ярема. Някои я назовават атентат, има досъдебно произвеждане за терористичен акт против незнаен причинител, други я назовават случай, други – инсценировка. Другата бомба беше през вчерашния ден, когато претендентът за министър председател, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС, посочи като главен първи приоритет, че ще се внесе искане във Висш съдебен съвет за освобождението на основния прокурор Иван Гешев заради уронване престижа на правосъдната власт. “

Това сподели за Euronews PrimeTime юрист Велислав Величков от Националната гражданска самодейност „ Правосъдие за всеки “. Той посочи, че това искане не може да се внесе от министър-председател, даже и Мария Габриел да бъде определена, а от правосъдния министър, кандидатурата на който изобщо не е известна, най-малко в общественото пространство.
Може би на договарящите (за държавно управление – бел. ред.) им е известно. Това обаче не попречи на групата на Движение за права и свободи, която постоянно се е противопоставяла на промените в прокуратура и която подлъга оня „ исторически компромис “ през 2015 година да реагира доста въодушевено и ръководителят Карадайъ и зам-председателят Цонев да кажат, че щяло да се отпуши обществото напрежение с това скоростно искане във Висш съдебен съвет.
По думите на Величков през днешния ден някак си е гръмнала и още една бомба от вътрешната страна – тези, които подкрепяха непроменяемо Иван Гешев при неговия избор, при всички претенции за неговото освобождение, в този момент се обърнаха против него.

Юристът уточни, че първото искане за оставка на Гешев е било направено от „ Правосъдие за всеки “ през февруари 2020 година

„ Тогава отхвърлиха на правосъдния министър Надежда Йорданова с основанията изложени от нея и проф. Янакаи Стоилов доста в детайли да освободят Гешев тъкмо за уронване престижа на правосъдната власт и тежко несъблюдение на служебни отговорности на основния прокурор. Сега внезапно същите тези хора, но все едно не са те, откриха съществено уронване на престижа на правосъдната власт и откриват очевидно и нарушаване в процесуалния ред, по който е осъществен огледът на местопроизшествието в местността Ярема, допускът на непознат жител като специалист “, акцентира Величков.
Явно има нова деригентска палка, различен оркестър е засвирил и нещо би трябвало да се промени, с цел да си остана всичко друго същото. В момента Гешев ще изиграе тази роля на почтена жертва на цялата обстановка, без да е никога такава, с цел да може по-късно да се случи скорострелен избор на нов основен прокурор от този състав на Висш съдебен съвет или от идващия с попълване на парламентарната квота, което би трябвало да се случи по същите правила и критерии преди възможните конституционни промени, които биха лимитирали неговите пълномощия и биха го сложили под действителна отчетност и надзор.
От „ Правосъдие за всеки “ оферират въобще да се отстрани длъжността на основния прокурор, тъй като тя основава единствено проблеми, означи Величков. По думите му ролята на основния прокурор е натоварена с политическо наличие и в действителност основният прокурор не работи като прокурор.

Никой основен прокурор не работи като прокурор – той е шапка на всички останали прокурори. Вероятно с цел да се избегнат по-сериозните промени, структурните промени, прокуратурата и самият Висш съдебен съвет бързат сега с отпушване на напрежението , което някои среди мислят, че ще стане със промяната на Гешев. Според мен това е залогът за сформиране на постоянно държавно управление сега, откакто кандидат-премиерът Мария Габриел първа игра тази карта “, разяснява Величков.

Той допусна, че може би към този момент има болшинство за сформиране на държавно управление с първия мандат, само че едно от изискванията е промяната на Гешев и приемането на измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, които дават опция за следствие на основния прокурор, който и да е той, и обжалването върху отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства.

„ Така че дали ще се минимизира правосъдната промяна и дали изобщо ще се случи или всичко ще бъде една замяна или подмяна, вместо действителна смяна, това ще разберем в идващите седмици съгласно това дали ще има държавно управление и какви ще са уговорките, които ще поемат “, сподели още Величков.

Според него освобождението на Гешев беше предизвестено още с вчерашното изказване на Мария Габриел, само че след днешната позиция на шестима души от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет това към този момент става „ безусловно предизвестено “.

По думите на юриста въпросът е в какви периоди ще се случи това и дали ще има други последици за Иван Гешев, с изключение на освобождението му от поста.

Величков не счита, че Борислав Сарафов желае да заема поста на основен прокурор.

„ Мисля, че той сега гледа си резервира поста на шеф на Националната следствена работа и вероятно заместник-главен прокурор и да освободи следствието от опеката на прокуратурата с следващи конституционни промени, т.е. да се върне ситуацията отпреди 2009 година Това е моето мнение “, добави той.

„ Според мен претендентът за основен прокурор към момента не е явен даже на сценаристите, които сега разиграват този филм , тъй като аз съм уверен, че той се разиграва от хора отвън Народното събрание “, сподели Величков.

Много показателно ще е името на идващия правосъден министър, в случай че има държавно управление с първия мандат, счита юристът.

По думите му същите тези, които назначиха Гешев, евентуално в този момент ще работят за избора на идващия основен прокурор, само че ще се съобразят с това дали ще бъдат лимитирани пълномощията му на законово или конституционно равнище и дали ще бъде доста уголемен контролът, най-много парламентарният, върху неговата активност.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР