Като част от мисията на Европейския съюз да се отърве

...
Като част от мисията на Европейския съюз да се отърве
Коментари Харесай

Азерският газ - под сянката на Лукойл

Като част от задачата на Европейския съюз да се отърве от съветския природен газ в средата на юли ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписаха меморандум за удвояване на износа на газ от Азербайджан за блока. Според документа до 2027 година каспийската страна ще доставя на Европа минимум 20 милиарда куб. м природен газ годишно посредством Южния газов кулоар (SGC) - 3000-километрова верига от тръбопроводи, които доставят газ до Европейски Съюз. Това съглашение обаче е в несъгласие с задачите на Европейски Съюз в региона на климата и неговите стандарти за правата на индивида, написа за " Политико " Глигор Радечич от CEE Bankwatch Network.

Подкрепата за разширението на добива на газ единствено ще обогати автократичния режим в Азербайджан, прочут с ширещата се корупция и репресиите против цялата съпротива в страната, добавя Радечич.

Това, което не се разисква, е, че сериозната инфраструктура, нужна за добива и превозването на газ от Каспийско море до Европа, е

съсобственост на съветския колос " Лукойл "

тясно обвързван с режима на съветския президент Владимир Путин.

" Лукойл " е една от най-големите петролни и газови компании в света и твърди, че е един от трите най-големи данъкоплатци в Русия, с над 200 милиарда $ налози, платени единствено през 2019 година Компанията е в санкционния лист на Съединени американски щати.

Вагит Алекперов, някогашен основен изпълнителен шеф на " Лукойл " и бивш заместник-министър на петрола и газа на Съветския съюз, даже намерено споделяше, че счита задачите на компанията за тясно свързани с тези на съветското държавно управление. По-късно обаче той се отдръпна, откакто Обединеното кралство и Австралия постановиха наказания на група съветски олигарси, близки до Путин.

" Лукойл " оперира в азербайджанския петролен и газов бранш от 1994 година В началото на 2000 година сдружението концентрира напъните си в Азербайджан върху създаването на находищата " Шах Дениз ", които са измежду най-големите в света.

Само няколко дни преди нашествието на Русия в Украйна " Лукойл " приключи придобиването на каузи на малайзийската Petronas в " Шах Дениз " за 1,45 милиарда $. Така компанията увеличи каузи си в плана от 10 % на 19,99 % и стана вторият по величина акционер след British Petroleum (ВР).

Освен " Шах Дениз ", което ще бъде главното поле за експорт през идващите десетилетия, " Лукойл " преследва и други планове в Азербайджан. През 2021 година компанията купи 25 % дял в плана Shallow Water Absheron (SWAP) от BP.

След 30-годишен спор през януари същата година, когато Азербайджан и Туркменистан се споразумяха за взаимно създаване на находището " Достлук ", ситуирано на границата на съответните им браншове на Каспийско море, Алекперов обсъждаше капиталови благоприятни условия за " Лукойл " в същия план с туркменистанския президент Гурбангули Бердимухамедов.

" Лукойл " е акционер и в Южнокавказкия газопровод, най-източната част на SGC. Компанията има и съвсем 16% дял в Азербайджанската компания за доставка на газ, изпращач и продавач на азербайджанския газ, предопределен за Европа посредством SGC.

Междувременно, насърчаван от комисията под прикритието на намаляване на зависимостта на Европа от съветския газ, самият SGC се сблъска със сериозна съпротива от гражданското общество за нарушение на редица политики на Европейски Съюз. Както Bankwatch към този момент предизвести през 2015 година, Москва е забъркана в тях през цялото време.

SGC е единственият маршрут, свързващ газовите залежи в Каспийско море с Европейски Съюз, и Азербайджан стартира да изнася газ за Европа по тръбопроводите през 2020 година Коридорът минава през Грузия, Турция, Гърция, Албания и Италия към други пазари на Европейски Съюз и се състои от газопроводите Кавказ, Трансанадолският водопровод, Трансадриатическият водопровод и други разклонения. Основното интензивно газово находище за коридора е " Шах Дениз " в Каспийския басейн.

С приблизителна стойност от 45 милиарда $ SGC беше подсилен с обществени средства посредством Механизма за свързване на Европа на Европейски Съюз, Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване.

Според Урсула фон дер Лайен

Азербайджан е " решителен и благонадежден сътрудник за нашата сигурност на доставките ". Все отново съветското присъединяване в основни елементи от азербайджанската газова верига по пътя към Европа слага под подозрение изказванията за енергийна сигурност.

" Лукойл " освен е главен поданик в Русия, който може да употребява облагите си от газ от Азербайджан, с цел да финансира военната машина на Путин, само че и позицията му в толкоз доста азербайджански планове дава на компанията достъп до информация, която може да се употребява в поддръжка на суровинната война на Русия на пазара на изкопаеми горива.

Според Радечич тази договорка не може да помогне на Европейски Съюз да се оправи с евентуалния дефицит на газ в този момент. Увеличаването на потенциала за произвеждане и превозване на газ е механически невероятно за по-малко от пет години и Европейски Съюз към този момент би трябвало да стартира да понижава доста търсенето на газ, с цел да реализира личните си цели в региона на климата.

Крайно време е комисията да стартира да се учи от предишните си неточности във връзка с енергийната диверсификация и енергийната сигурност въз основа на покупко-продажбите, подписани с автократични режими. Те служат единствено за увековечаване на фиксацията на изкопаемите горива в Европа, тъкмо когато това най-отчаяно би трябвало да завърши, написа Глигор Радечич.

Инвестор.бг

Търговците търпят загуби макар високите цени

Въпреки извънредно високите цени на втечнения природен газ (LNG), най-големите търговци в света търпят загуби за стотици милиони щатски долари през последните месеци заради простата причина, че индустриалните спирания понижиха доставките на товари.

Това принуди търговците да си набират по-скъп LNG, с цел да извършват поръчки. Водещите интернационалните енергийни компании обаче осъществиха по-ниски облаги в подразделенията за търговия с газ през второто тримесечие спрямо " извънредно мощното " първо тримесечие. Това оповестиха колоси като Shell, BP и TotalEnergies.

Източници от промишлеността споделят пред " Ройтерс ", че загубите от удара от спирането на Freeport LNG за BP е надхвърлил 500 милиона $.

Freeport LNG дава отговор за към 20% от общия потенциал за експорт на LNG на Съединени американски щати и има потенциал да обработва големи количества газ дневно.

Междувременно Shell разгласи, че размерите на продажбите на LNG са спаднали от 18,29 милиона тона през първото тримесечие до 15,21 милиона тона през второто тримесечие.

Tota lEnergies пък регистрира, че междинната продажна цена на LNG е повече от два пъти по-висока от същия интервал през 2021 година Компанията разгласи, че LNG интервенциите ще бъдат наранени от спирането на Freeport LNG през третото тримесечие.



Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР