Като братя, папа Франциск и румънският православен патриарх Даниил влязоха

...
Като братя, папа Франциск и румънският православен патриарх Даниил влязоха
Коментари Харесай

Папата и румънският патриарх в общо моление, с православен и католически хор

Като братя, папа Франциск и румънският православен патриарх Даниил влязоха в новата катедрала в Букурещ, отдадена на спасението на народа, открита през ноември предходната година, заяви Ватикан нюз.

" Като братя те минават по централния транспортен съд до олтара, с цел да молят " Отче наш ", първо на латински, а по-късно на румънски. Молитвената церемонията е съпровождана от песнопенията на православен и католически хор . " - се споделя в преписка от румънската столица.

След срещата си със Светия Синод на Румънската православна черква, папа Франциск се насочи към новата православна катедрала, отдадена на Възнесение Христово и деятел Андрей Първозвани, само че повече известна и с името " Спасението на народа ".

На срещата си с румънските архиереи той изрази благопожелание: " Заедно под знака на братството на кръвта, с цел да продължим да вървим дружно със силата на паметта на корените, в слушането на Господа и към нова Петдесятница на Евангелската новина и задачата. "

Преди да насочи молитвата " Отче Наш " дружно с патриарх Даниил, папа Франциск насочи благопожелание Румъния да бъде от ден на ден дом за всички , земя на среща, градина, където цъфти помиряването и общението.

Катедралата " Спасение на народа " , чийто градеж стартира през 2011 година, е висока 120 метра (колкото 30-етажен блок), има дължина 126 метра и широчина 68 метра. За огромния план букурещката община задели повърхност от 11 хектара наоколо до двореца на починалия комунистически деспот Николае Чаушеску.

Катедралата има шест камбани, които тежат общо 33 тона. Сградата може да побере над 5000 души. Румънската патриаршия съобщи, че досега за градежа на храма са изхарчени 110 милиона евро.

Храмът е в неовизантийски жанр има за цел " да уважи паметта на румънските герои от всички времена ". Румънският крал Карол Първи издава закон за градежа на катедралата през 1884 година, само че двете международни войни и десетилетията комунизъм попречват построяването ѝ.

Катедралата ще бъде приключена през 2024 година, само че бе осветена през 2018 година, когато се означиха 100 години от основаването на модерна Румъния, след Първата международна война.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР