Като бедствие определят назначението на Пламен Георгиев за генерален консул

...
Като бедствие определят назначението на Пламен Георгиев за генерален консул
Коментари Харесай

Назначението на Пламен Георгиев за консул било бедствие

Като злополучие дефинират назначението на Пламен Георгиев за общоприет консул във Валенсия от Българското дипломатическо сдружение в своя публична позиция.

Българското дипломатическо сдружение не за първи път обръща внимание на някои порочни практики, акцентира пред БНР Симеон Николов от сдружението във връзка въпросното писмо.

Той посочи, че не се слага акцент върху личността, а върху кардиналния въпрос, който е " спазването на закона, грижата за кадровото застраховане и положението на дипломатическата работа, за водене на политики и отстояване на националния интерес ".

Позовавайки се на Закона за дипломатическата работа, съгласно който са нужни минимум 2 години работа в Министерството на външните работи, с цел да бъдеш назначен на сходна служба, Николов заключи, че в тази ситуация несъмнено става въпрос за политическо предопределение.

Той добави, че в закона се планува и че " назначеното лице, което не е от състава на дипломатическата работа, би трябвало да е изявена персона, която се употребява с несъмнено положително име и престиж в България ". По негови думи обаче реакциите в обществото по отношение на Георгиев свидетелствали тъкмо противоположното.

Според Николов квотата на така наречен " политически назначения " от дълго време е надхвърлена и уточни, че 8 от 15-те генерални консули са такива.

По негови думи в Министерство на външните работи има доста външни хора на дипломатическата работа, които не разполагат с нужната подготовка и опит.

Създаде се една прослойка от непрекъснати посланици, които, без да се връщат в България, прелитат от една страна в друга, съобщи Николов.

Той отхвърли изказванията, че Закона за дипломатическата работа няма условие за притежаване на език и акцентира, че генералният консул е публично лице, което съставлява България. По тази причина условията към него били огромни.

Припомняме, решението на Външното министерство да назначи Пламен Георгиев за български общоприет консул във Валенсия стана ясно предходната седмица. По-късно от Министерство на външните работи обясниха, че го номинирали поради владеенето му на испански език и положителната му работа с правоохранителните органи.

От Българска социалистическа партия излязоха с позиция по въпроса, в която дефинират назначението на Георгиев като насмешка. Дни по-късно стана ясно и че българи в Испания са почнали подписка против назначението на някогашния началник на КПКОНПИ на позицията.

След като подаде оставка като началник на Антикорупционната комисия, Георгиев беше възобновен на работа като прокурор в Специализираната прокуратура.

Той реши да напусне поста пристигна след абсурда с терасата на жилището му, чиито навеси в последна сметка се оказаха противозаконни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР