Като 4-кратен шампион в НБА, най-полезен играч (MVP) във финалите

...
Като 4-кратен шампион в НБА, най-полезен играч (MVP) във финалите
Коментари Харесай

НБА легенда се готви да управлява футболен гранд

Като 4-кратен първенец в НБА, най-полезен състезател (MVP) във финалите през 2007 година, 6-кратен участник в Мача на звездите няма подозрение в спортните достижения на Тони Паркър. 37-годишният французин е считан за предстоящ член на Залата на славата на НБА и макар баскетболната му кариера да приключи през 2019 година, той продължава да работи в спорта.

Откакто се отдръпна в края на предишния сезон, легендата на " Сан Антонио Спърс " се завърна във Франция и стартира работа в спортната администрация. Още от 2014 година Паркър е президент на баскетболния " Асвел " (Лион). Скоро обаче може да поеме ръководството на един от най-големите футболни клубове в страната - " Олимпик " (Лион).

Жан-Мишел Олас е отпред на клуба от 1987 година, а откогато той ръководи, няма по-успешен отбор във Франция. " Лион " завоюва 7 трофеи в Лига 1, стигна полуфинал в Шампионската лига и построи един от най-впечатляващите игрища в Европа. 71-годишният Олас обаче към този момент се приготвя за отдръпване и желае да отстъпи поста преди 75-ия си рожден ден през март 2024. Паркър пък изненадващо е подготвян за бъдещия президент на клуба. 

В сходен ход има логичност. Баскетболът е един от най-популярните спортове във Франция, а Паркър е най-успелият французин в него. Той е почитан поради триумфите си, а и дълги години работи с един от най-хубавите треньори в НБА - Грег Попович, и се е учил от него в ръководството.

" Вярно е, че Тони има профил да управлява професионален състезателен тим на международно равнище , с всички свързани стопански и информационни съставни елементи. Казвам си, че той има всичко нужно ", сподели Олас пред в. " Екип ". Легендата на " Лион "  Сони Андерсон също е на мнение, че Паркър може да поеме ръководството на отбора: " Той е идеалният претендент ".

Паркър е непосредствен другар на международния първенец с Франция Тиери Анри и беше постоянен клиент на мачовете на " Ню Йорк Ред Булс ", до момента в който френският нападател играеше там. Именно Анри го среща с Олас през 2005 година Паркър е упражнявал и футбол, преди да стартира с баскетбола. И като футболист за първи път носи екипа с №9, с който игра за " Сан Антонио " от 2001 до 2018 година Другата причина за избора му на №9 е, че Майкъл Джордан игра със същия номер на олимпиадата в Барселона`92.

" №9 беше моят номер още преди този момент. Носех го, до момента в който играех футбол. И не тъй като бях централен нападател - играех на крилото. Помня международното през 1990 година все едно беше през вчерашния ден. Беше първото ми международно по малкия екран, бях на 8 и гледах Италия с Тото Скилачи. Впечатлявах се, тъй като бях влюбен във футбола. Дори когато се реалокирах в баскетбола, запазих любовта си към футбола ", сподели Паркър.

Той признава, че на драго сърце би станал президент на " Лион " .  " За мен е чест да бъда считан за претендент и Жан-Мишел да мисли за мен на този пост. Разбира се, че правя оценка какво включва и работата, която би трябвало да се прави. Знам, че би трябвало да се изучавам. Но в случай че ме питате дали някой ден бих поел ръководството, няма по какъв начин да откажа ", сподели Паркър пред So Foot.

Всъщност Олас и Паркър към този момент работят дружно, и то в два клуба. Те си сътрудничат в " Асвел " - баскетболния шампион на Франция, и в женския футболен клуб " Рейн ФК " във Вашингтон. Паркър държи акции и в двата клуба, а компанията OL Groupе, която е притежател на " Лион ", също има част и от двата клуба. 

" Неговият опит е голям. За мен е скъп. Според мен Жан-Мишел е най-хубавият президент в целия спорт в последните 30 година Той е образец, от който аз се въодушевявам и мисля, че мога да науча още доста от него. Направил е нещо неповторимо. " Лион " е един от най-добре структурираните клубове в Европа ", добавя Паркър.

Олас към момента се надява да изведе " Лион " до европейски трофей. Преди това обаче ще се опита да смъкна ПСЖ от върха във Франция. Президентът на " Лион " признава, че се въодушевява от международната купа на Франция през 1998 година: " Тази победа ми даде мотивация да оставя следа във френския спорт. Преди това обичаната фраза на французите беше " значимото е да участваш ". Никога не съм го разбирал. За мен значимото е да печелиш. През 1998 година най-сетне видяхме Франция да печели. Това ме въодушеви, както въодушеви спортистите в цялата ни страна. "

Паркър има опита и отношението, а прекосяването му във футбола може да е последният огромен удар на Олас.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР