Катманду. Българският алпинист Боян Петров е изчезнал при изкачването на

...
Катманду. Българският алпинист Боян Петров е изчезнал при изкачването на
Коментари Харесай

Origo.hu: Унгарският алпинист Давид Клайн е обявил за изчезването на българина Боян Петров в Хималаите

Катманду. Българският планинар Боян Петров е липсващ при изкачването на хималайския връх Шиша Пангма (8023 метра надморска височина). Унгарският планинар Давид Клайн заяви, че в събота украински алпинисти и локални шерпи са разкрили полуоткритата палатка на Петров дружно с неговия спален чувал, предава унгарската медия Origo.hu.
Съпругата на българския планинар и управляващите на България са били осведомени от Клайн, който е дошъл в базовия лагер в подножието на Шиша Пангма на 20 април. „ Петров е един от най-хубавите български алпинисти. Той може да се изкатери и на 10 хиляди метра надморска височина без никакъв спомагателен О2 “, счита унгарският планинар, който е част от хималайската експедиция „ Калифа 2018 – Шиша Пангма “ дружно с италианците Марио Себастиано и Валентино Виелмо. Клайн добави, че е видял за последно Петров на 3 май, само че оттогава не са имали вести за него.
Давид Клайн оцени, че обстановката е притеснителна, само че акцентира, че към този момент е имало случаи, когато алпинисти, въпреки и с огромно забавяне, са дошли по други низходящи маршрут.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР