Катерачът ветеран Рик Алън беше открит 36 часа след изчезването

...
Катерачът ветеран Рик Алън беше открит 36 часа след изчезването
Коментари Харесай

Дрон откри изчезнал за 36 часа aлпинист в Хималаите

Катерачът деец Рик Алън беше открит 36 часа след изгубването си в Хималаите с високотехнологичен дрон. Алпинистът е считан за мъртъв, оповестява „ Дейли мейл “.

Клипът, сниман от дрона, демонстрира алпиниста в подножието на осемхилядника Броуд Пик. 65-годишният шотландец тръгнал да качва върха дружно със сънародничката си Санди Алън, която също е деец планинар, написа novini.bg. В последния миг тя се отказала да нападна поради появяването на мощен вятър. Алън обаче траял самичък и в последна сметка съумял да се изкачи на 8051 метра. След бурята алпинистите от базовия лагер забелязали, че раницата на Алън се носи по снежния скат. Самият той обаче не се виждал на никое място. Започнала избавителна акция с дрона на полските алпинисти Бартек и Анджей Баргил. Летящата машинка разкрила точното местонахождение на 65-годишният планинар. Той бил останал без хранителни запаси, само че въпреки всичко успявал да се движи. Спасители стигнали до него и го свалили до базовия лагер. След това е превозен до болница. Рик Алън имал единствено леки пострадвания и замръзнали пръсти, само че без други пострадвания.

Преди години при сходно приключение шотландецът губи половината от петите си поради измръзване.

Покрай щастливия завършек на избавителната акция мнозина си спомниха за Боян Петров, който нямаше този късмет. Непалската самолетна компания, наета за издирването - Simrik Air, неведнъж облиташе региона под Шиша Пангма, откакто шерпи откриха движимости на българския катерач. Тогава спасителите откриха инсулин, енергийни гелове и тениска на Боян, само че от самия него нямаше диря. Издирването на нашия планинар се оказа несполучливо, макар масираната офанзива на спасители по въздух с хеликоптер, алпинистът не се завърна след изкачването на връх Шиша Пангма.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР