Категорично заявявам, че нямаме проблеми да се разплащаме с нашите

...
Категорично заявявам, че нямаме проблеми да се разплащаме с нашите
Коментари Харесай

Ананиев: Няма финансови причини да се отказва лечение на българи в чужбина


" Категорично декларирам, че нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски сътрудници по повод лекуването на българските жители ", уточни здравният министър Кирил Ананиев в предаването " Здравей, България " по Нова телевизия. Той сподели докладната бележка, с която проф. Камен Плочев предлага плана на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година и изясни, че всичко, което шефът на НЗОК е предложил като нужни средства за разплащане към непознатите каси, попада в цялостен размер в признатия закон за бюджета. Ананиев посочи, че в протоколите от съвещанията на Надзорния съвет се виждат дебатите по бюджета, само че изрично липсва тематиката за нужда от повишение на средствата, планувани за погасяване на отговорностите към европейски обществени фондове: " Няма да намерите едно изречение, в което да има паника, че не можем да се разплатим с нашите европейски сътрудници. Проф. Плочев доста добре знае за какво не е подложен този въпрос ". Кирил Ананиев сподели и споразуменията, подписани с Асоциацията на здравните каси в Германия и Австрия – касите, които са най-големи кредитори по повод лекуването на български жители. Здравният министър посочи, че подписването на сходни съглашения за разсрочено заплащане е процедура освен за България, само че и за всички европейски страни, като беше безапелационен, че българската страна правилно заплаща своите отговорности и няма финансови аргументи да бъде отказвано лекуване на български жители.

По отношение на оставката на проф. Плочев, министърът съобщи: " Познавам законодателството и съм наясно, че нямам право да внеса оставката в Народното събрание, само че нямам законова спънка да я желая, защото министърът на опазването на здравето организира политиката в системата. Направих го по един доста правилен метод като го поканих, с цел да проведем почтен и професионален диалог във връзка с писмото му до Народното събрание ". Ананиев уточни, че от встъпването си на поста министър на опазването на здравето неведнъж се е срещал и е провеждал диалози с шефа на НЗОК.

Министърът още веднъж уточни причините си за настояването на оставката на шефа на НЗОК, а като главен претекст посочи неспазването на процедурата по предложение на актуализация в бюджета на Здравната каса, като акцентира, че това деяние е нарушаване на Конституцията. Здравният министър сподели писмата, които проф. Плочев е изпратил до него на 02 февруари тази година и това до парламентарно показаните политически сили в Народното събрание: " В самото начало двете писма са идентични и те показват какво е положението и какви са отговорностите към другите здравни каси. Втората част на двете писма обаче е напълно друга. В писмото до мен се слага въпросът, че Министерство на здравеопазването би трябвало да издължи на НЗОК 18 млн. лева за процедури по формуляра S2 за лекуване на български жители зад граница. В писмото до Народно събрание към този момент се желае актуализация на бюджета на Касата посредством спомагателна дотация от 140 млн. лева от държавния бюджет. Това значи актуализация на държавния бюджет. Единственият закон, който не може да влезе непосредствено в Народното събрание, е точно Законът за държавния бюджет ".

271 млн. лева са общите отговорности на България към европейски обществени фондове, като за тази година планувани за погашение с бюджета на Касата са 70 млн. лева, като в тях са планувани и разсрочените заплащания, разяснява министърът. Той акцентира, че предходната година след констатиране на преизпълнението на приходите, на европейските каси изключително са преведени 2 млн. лева

Ананиев дефинира обвиняванията за директна интервенция в активността на Касата от страна на ръководителя на Надзора и зам.-министър на опазването на здравето Жени Начева като следващо непознаване на Закона за здравното обезпечаване. Той акцентира, че в Закона категорично е посочена функционалността на Надзорния съвет – да реализира надзор по оперативната активност на шефа, на рамковия контракт, на НЗОК, даже и на районните здравноосигурителни каси. " Решенията в НЗОК се взимат от Надзорния съвет, тъй че зам.-министър Начева има право да прави това, създавайки ред, дисциплинираност и професионално отношение сред работещите в Касата ".

По време на присъединяване си министърът разяснява и идното сключване на новия рамков контракт, като от думите му стана ясно, че: " Национален рамков контракт, какъвто сме подготвили тази година и който, уповавам се, в най-скоро време ще бъде подписан, не е имало. Той е добър както за изпълнителите на медицински действия, по този начин и за пациентите – основават се условия за по-качествена работа на лекарите и за по-ефективно лекуване на българските жители ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР