Категорично трябва да се пристъпи към изработването на една нова

...
Категорично трябва да се пристъпи към изработването на една нова
Коментари Харесай

Първанов: Необходима е нова енергийна стратегия

Категорично би трябвало да се пристъпи към изработването на една нова енергийна тактика, по-дългосрочно насочена, по-всеобхватна, стъпваща на действителните проблеми и търсеща техните решения. Това сподели създателят на АБВ и президент на България /2002-2012 г./ Георги Първанов на форума "Енергетика, стопанска система, сигурност - настоящи измерения ", проведен от партията в София.

Според Първанов не е нужен документ, който да остане на "най-високия рафт " и който никой да не чете. Изработването му да бъде предмет на по-дълъг развой на работа, да се включи и университетският състав, да не бъде "лабораторно " четиво, а в него да получат почтен отговор доста от въпросите, за които стана дума на днешния конгрес, в това число и по тематиката за така наречен самостоятелност, предложи Първанов. Бягахме от взаимозависимост от Русия, в този момент имаме двойна взаимозависимост - от Русия и от Турция, разяснява Първанов газовия бранш, а по думите му турската взаимозависимост е много по-тежка поради някои специфики.

Към интервала към 2009 година имахме действителния късмет да транзитираме през България към 95 милиарда куб. метра газ, а в този момент какво имаме, попита Първанов. Трябва ни професионален спор, без патетика, желая да зададем естествен, рационален звук на този диалог, тъй като времето върви и ще изтървем нещата, а спор би трябвало да има, разяснява Първанов. Идват евроизбори, доста ми се желае по-малко да дебатираме по Истанбулската спогодба, и да се хванем с действителните проблеми, сподели още Георги Първанов. Демографската злополука той дефинира като проблем на проблемите, който няма да се реши с изкуствени ограничения. Не, би трябвало действително, надълбоко да се влезе в стопанската система - и да се почне с енергетиката. Това е нашият високотехнологичен бранш, от него би трябвало да стартираме и да заделим и там 2-3 милиарда, както ги заделихме за новите самолети, разяснява Първанов.

Според някогашния енергиен министър Румен Овчаров българската енергетика във типа, в който я познаваме, е към този момент минало. Той разяснява проблеми като цялостна депрофесионализация на бранша - проблем с фрагментите, комерсиализация на енергетиката - приватизация на позитивите и приходите, и тотално одържавяване на загубите. Овчаров приказва и за финансов колапс на бранша, попита какво е положението на НЕК, на БЕХ, кои изобщо са печелившите сдружения в бранша. Според него браншът е на процедура банкрутирал, като воденичен камък върху него тегне и идеологизацията му - идеологеми, съгласно него, за либерализация на енергетиката, за диверсификация, енергийна успеваемост. Шансове за енергетиката Румен Овчаров вижда в няколко направления за смяна на бранша - професионализация, деидеологизация, прагматизация, националния интерес, поредност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР