Категорично се противопоставяме на популяризиране на вменена, но недоказана вина,

...
Категорично се противопоставяме на популяризиране на вменена, но недоказана вина,
Коментари Харесай

От БЛС се противопоставят на популяризиране на вменена, но недоказана вина

" Категорично се противопоставяме на разпространение на вменена, само че недоказана виновност, което е и главно предписание в постановката и разбиранията на Европейския съд по правата на индивида. Докато по основал се медицински проблем, не бъде осъществено подробно следствие по отношение на вероятните аргументи за настъпилите последствия, всеки жител следва да бъде ненарушим от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана виновност мнения. " Това написа в публично мнение на Български лекарски съюз (БЛС) по отношение на случая с умрялата родилка в УМБАЛ „ Георги Странски “, гр. Плевен. От управлението изричат своите откровени съболезнования към околните на умрялата пациентка.
От съсловната организация допълват, че лекарската колегия е изключително сензитивна към основаване на чувство за групова виновност. Дори и да са налице отговорно осъществени дейности, не трябва да забравяме, че виновността постоянно е самостоятелна, а не обща, заради което е недопустимо укорът за позволена неточност да рефлектира върху цялото съсловие. Тиражирането на недостоверна информация, без доказателства и фактология, по изключително сензитивна тематика като майчиното и детско здраве, основава съмнение към българските медици и нагнетява в допълнение напрежението бранша, компрометира лечебно-диагностичния развой и основава предпоставки за експанзия у пациенти. Това носи само и единствено негатив за системата и обществото, и не е от изгода за никого.
Ръководството на съсловната организация има вяра, че обществото ще успее да осъзнае, че лекарската специалност е предопределение и всички ангажирани с нея, се водят от правилото „ Primum non nocere “ (от лат.) - „ На първо място: не вреди! Тази режисура е залегнала във усещанията на всички лекари, които преди всичко се пробват да оказват помощ на своите пациенти, даже и в случаи на заболяване с нараснала риск и заплаха от неподходящ ход.
От БЛС декларират своята безапелационна подготвеност да спомага по всички вероятни способи на ИАМО и РЗИ Плевен, органите, които са заети с инспекциите по случая, тъй че въпросът да бъде навреме позволен и обществеността да бъде успокоена. При потвърден от способените органи пропуск от страна на медицинския екип на УМБАЛ „ Георги Странски “ Плевен, БЛС навреме ще предприеме разрешените от Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина дейности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР