Категорично са повече нещата, които ни събират. В противен случай

...
Категорично са повече нещата, които ни събират. В противен случай
Коментари Харесай

Филип Попов: Основен приоритет за нас са социалните мерки, борбата с корупцията и съдебната реформа

Категорично са повече нещата, които ни събират.

В противоположен случай нямаше смисъл да вършим опит за сформиране на кабинет и продължение живота на този парламент. Политиките, които ни сплотяват в огромна част към този момент бяха обявени – битката с корупцията, правосъдната промяна, продължение на пакета обществени ограничения в помощ на българските жители и бизнеса. Икономика несъмнено, както и енергетика. Тези саосновните тематики.“ Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов в ефира на Българска национална телевизия.

По отношение на външната политика Попов съобщи, че още след първите договаряния хората са видели, че социалистите търсят разновидности и желаят да се задейства дипломацията, с цел да се продължи разговора във връзка с Русия. „Радев би трябвало да прояви предвидливост и държавническо държание. Дори следваше да свика КСНС по тематиките Русия и Република Северна Македония, само че това не се случи. Видяхме, че е имало негови представители при разискването за изпъждане на съветските дипломати, въпреки той да сподели, че не е бил информиран“, добави социалистът.

„Приоритет за нас са политиките, а хората са инструмент за осъществяването на тези политики. Ако въпросния човек следва политиките, за които сме се разбрали и са в полза на България- това е значимото. Както е по Конституция – ще има предложение за конструкция и състав на Министерски съвет“, разяснява той по отношение на договарянията за сформиране на държавно управление в сегашния парламент и акцентира, че реденето на кабинета ще бъде разисквано сред всички съдружни сътрудници, а от главно значение за Българска социалистическа партия държавното управление да продължи своята работа и даде образец за неговата нужда като уточни, че хляба да вземем за пример към този момент е с 20% по-евтин.

Филип Попов бе безапелационен, че всички ограничения, които от социалистическата партия са предложили в актуализацията на бюджета са ориентирани към българските жители, в посока превъзмогване на рецесията. „На два пъти Националния съвет се произнася и даде извънредно висока оценка за работата на нашите министри, а резултатите са налице и се виждат в цяла България“, добави той.

По думите му политиките са оръжието на кабинета за справяне с рецесиите. „Като добра процедура Попов уточни това, че партиите са имали зам.-министри във министерствата на своите съдружни сътрудници и изрази вяра тази процедура да продължи. Един от пропуските на този кабинет беше връзката вътре в самата коалиция. Затова в този момент би трябвало да я подобрим“, съобщи той по отношение на съдружното ръководство и неговите дейности.

„От Българска социалистическа партия имахме изискване Петков да не е претендент за министър-председател и то беше задоволено. Ние търсим какво ни сплотява, а това са ползите на Република България“, съобщи социалистът и изрази вяра, че Асен Василев се е поучил от грешките на Кирил Петков.

„Коалиционното съглашение беше положително, само че като липса отчитаме неприемането на управническа стратегия. Сега залагаме период от половин година, тъй като това е минималния период да бъдат изпълнени най-наложащите за България законопроекти – по Плана за възобновяване и резистентност, бюджета за 2023 год. и редица други“, изясни Попов за тестванията и тежките задания пред бъдещото ръководство и добави, че разрешаването на политическата рецесия зависи от 122 народни представители в Народното събрание.

По думите му реакцията на Скопие е по-скоро нещо предстоящо. „Такива антибългарски настроения има от много време у нашата съседката. Това демонстрира, че може би френското предложение не е толкоз неприятно, само че има какво още да се желае и по тази причина ние не го подкрепихме. Предстои да забележим и какво македонското държавно управление ще направи във връзка с френското предложение. До момента България не е мълчала по отношение на езика на омразата, който е и част от по този начин наречената преговорна рамка“, безапелационен бе заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ за връзките с Македония.

В умозаключение Филип Попов сподели, че социалистите са по-скоро оптимисти за съставянето на кабинет с първия мандат. “ Защото в името на България сме длъжни да го създадем. От президента зависи дали ще ни връчи 3-я мандат, в случай че се стигне до това. Най-логично е обаче държавно управление да се сформира още с 1-я мандат“, приключи той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР